Kantrida

Nazire se kraj radovima na plaži Ploče, zapadni plato se prilagođava osobama s invaliditetom

Sanja Gašpert

Plaža Ploče najveća je uređena plaža na području RijekeRIJEKA – Prema informacijama iz Grada Rijeke, završetak radova na prilagodbi zapadnog platoa plaže Ploče osobama s invaliditetom planira se u idućih mjesec dana. Područje zahvata se nalazi u sklopu plaže Ploče, a radi se o krajnjem zapadnom platou plaže. Projekt uključuje dodatnu prilagodbu platoa i rampe koju koriste osobe smanjene pokretljivosti i osobe s invaliditetom, s obzirom na to da dosadašnja rampa nije zadovoljavala potrebe korisnika, jer nije dolazila do dovoljno velike dubine da bi se omogućio nesmetan ulazak u more. Stoga je postojeća rampa produljena na način da će sada korisnici imati mogućnost pristupa u veću dubinu, a time lakši silazak i ulazak u more. U dijelu platoa sunčališta izvedena su povišena sunčališta i klupe, a u neposrednoj blizini bit će izvedena i svlačionica prilagođena osobama s invaliditetom.


– S krajem 2022. završeni su gotovi svi betonski i armiranobetonski radovi, s time da je preostalo još dovršiti betoniranje jednog povišenog sunčališta, a u tijeku je radionička izrada pocinčanih i inox ograda. Nakon radioničke izrade ograde slijedi ugradnja na licu mjesta, što se očekuje u drugoj polovini veljače. U razdoblju čekanja radioničke izrade ograda, betonirat će se i sunčalište, kažu u Gradu Rijeci.


Predviđena vrijednost radova je oko 68.000 eura s PDV-om. Radovi se izvode sukladno Glavnom projektu izrađenom od arhitektonskog ureda PRAG d.o.o., izvođač radova je tvrtka CANA d.o.o., dok nadzor nad radovima obavlja tvrtka PRAG d.o.o., koja je i izradila Glavni projekt.
Plaža Ploče najveća je uređena plaža na području Rijeke, površine 14.000 m², a sastoji se od plažnog pojasa, šetnice sa zelenilom i rasvjetom i zone iznad šetnice ozelenjene mediteranskim biljem i opremljene klupama za odmor. Pristup plaži omogućen je s više strana, stubištem i liftom, a za osobe s invaliditetom osiguran je pristup trima podiznim platformama. Uz plažu, u sklopu objekta bazenskog kompleksa, smješteni su sanitarni čvorovi s prostorom za tuševe, i to muške, ženske i za osobe s invaliditetom, zatim 22 kabine za presvlačenje, kao i spremišta plažne opreme.