Svečana akademija

“Nazaret” proslavio 25 godina rada: Vrtić obiteljskog ozračja

Mirjana Grce

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Proslava je održana u dvorani samostana Družbe, a misu zahvalnicu je u drenovskoj crkvi Gospe Karmelske predvodio riječki nadbiskup Mate UzinićDječji vrtić “Nazaret”, koji na Donjoj Drenovi vode sestre Družbe Presvetog Srca Isusova danas je svečanom akademijom i misnim slavljem obilježio 25 godina djelovanja.


Proslava je održana u dvorani samostana Družbe, a misu zahvalnicu je u drenovskoj crkvi Gospe Karmelske predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu sa župnikom Micheleom Cittadino i više drugih riječkih svećenika.


Dječja pjesma


Svečanu akademiju pjesmom su otvorila djeca koja pohađaju »Nazaret« i oduševila sve okupljene, a na kraju programa su zahvalu i čestitke vrtiću, u ime svih roditelja uputili Karmen i Duje Vukas, bračni par, čije je svo troje djece pohađalo vrtić.

Sve o »Nazaretu« sažela je mama Karmen rekavši da su se uvijek osjećali kao da svoju djecu ostavljaju obitelji. To je potvrdila i nekadašnja odgajateljica Valentina Jerković, govoreći u ime svih odgojiteljica: »Nazaret« je vrtić obiteljskog ozračja.


S. Dobroslava Mlakić, vrhovna poglavarica Družbe i postulatorica kauze Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice te Družbe, objasnila je da je Marija Kozulić još kao katolička laikinja 1985. godine na Pomeriju otvorila Zavod i dječji vrtić, koji je rad započeo s četiri kvalificirane odgojiteljice te se ubraja među prve dječje vrtiće na području grada Rijeke.


Komunističke vlasti su mu 1947. zabranile rad, a dvije godine kasnije imovina je Družbi oduzeta. Nakon upornih molbi roditelja, 1971. sestre su nastavile »ilegalni« rad s djecom jasličke i predškolske dobi u malom suterenskom prostoru na Pomeriju i to sve do 1997. godine, kada su sudskim putem uspjele vratiti svoju zgradu na Pomeriju te tamo otvorile Dječji vrtić »Mima«.– Na Drenovi su sestre rad s djecom započele 1980. godine, a svojim predanim radom, i u inozemstvu, pridonijele su izgradnji Dječjeg vrtića »Nazaret«, rekla je među ostalim s. Mlakić.


Djeluju s ljubavlju


Vrtić »Nazaret« je u 25 godina imao dvije ravnateljice i obje su na akademiji uputile prigodnu riječ – bivša ravnateljica s. Bernardina Maslać i sadašnja s. Kristina Tunjić, koja je rekla da su roditelji uvijek prvi u odgojnom procesu, da su sve sestre Družbe zaslužne za izgradnju vrtića i to po najsuvremenijim standardima, te da je temelje vjerskog odgoja u Rijeci postavila utemeljiteljica njihove Družbe.Dječji vrtić »Nazaret« sada ima tri odgojne skupine djece i jednu jasličku, djeluje s ljubavlju i kreativnošću uvijek nadahnut i karizmom Marije Kozulić.


Djeluje prema programu koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, i ima više verificiranih programa: katolički, predškole, engleskog jezika i sportski.– Tijekom 25 godina u našem vrtiću bilo je 669 djece i 485 obitelji; 48 djece naše djece, tj. djece onih koji su kao djeca pohađali naš vrtić; sedam različitih nacija i četiri različitih vjeroispovijesti.


Vrtić su pohađala i pohađaju djeca čiji su roditelji najrazličitijih profesija, različitog imovinskog stanja i različitih životnih uvjerenja, a laici su danas ključna karika u radu doma. Posebno nas veseli da nas naša djeca ne zaboravljaju, uz ostalo je rekla s. Tunjić.