RInkluzija

Nastupom mladih Roma i Romkinja otvoreni Tjedni jednakosti u Rijeci

Paulina Plazonić

Foto Paulina Plazonić

Foto Paulina Plazonić

Rijeka je predzadnja stanica od osam gradova u Hrvatskoj u kojima se održavaju Tjedni jednakostiNastupom mladih Roma i Romkinja u suradnji Arterarija, Centra za mirovne studije i Romske organizacije mladih na Korzu su otvoreni Tjedni jednakosti u Rijeci.


Ritam bubnjeva polaznika i polaznica projekta RInkluzija, kojeg zajedno provode udruga RiRock i udruga RoMorčić, razbudio je prolaznike na Korzu.


Sandra Kasunić iz Centra za mirovne studije spomenula je da je Rijeka predzadnja stanica od osam gradova u Hrvatskoj u kojima se održavaju Tjedni jednakosti.
– Cilj nam je uključivanje romske manjine u zajednicu i suzbijanje diskriminacije. Drago nam je što se možemo povezati s organizacijama koje već djeluju u Rijeci, kao što je RiRock.


Odaziv mladih je vrlo dobar, a mi smo zadovoljni jer smo uspjeli odškrinuti vrata glasovima mladih Roma. Ovo je projekt gdje djeca zajedno uče, sviraju i nastupaju, a mi smo presretni što smo im pomogli omogućiti jedan način inkluzije u zajednicu, rekla je Kasunić.


Foto Paulina Plazonić


Unutar jedne godine, svaki treći Rom ili Romkinja barem jednom doživi diskriminaciju u Istri i Primorju.


Tjedni jednakosti i kampanja #probudijednakost na društvenim mrežama podsjećaju nas da je diskriminacija nedopustiva i da je upravo na nama da rušimo predrasude.


Voditelj programa Vanja Kauzlarić iz udruge RiRock opisao je projekt RInkluzija.


– To je projekt u kojem sudjeluju romska i ne-romska djeca, a mi radimo kombinaciju romske tradicionalne glazbe s modernim stilovima kao što su rock i pop.


Sada smo tek u prvoj fazi projekta te imamo udaraljačku sekciju koju ste imali prilike čuti, a imamo i sekcije bubnja i bas gitare.


U sljedećim fazama cilj je dodavati još instrumenata, DJ-a i pjevače kako bismo na kraju oformili bend u kojem bi se izmjenjivale generacije, kako bi što više djece moglo svirati, izjavio je Kauzlarić.