Samofinanciranje

Napreduje gradnja nove kanalizacije u Bakru. Zanimljivo je da kompletan trošak od 60 milijuna ide iz gradskog proračuna

Sanja Gašpert

Sve troškove projekta vrijednog oko šezdeset milijuna kuna snosi Grad Bakar iz svog proračuna. Gradonačelnik Tomislav Klarić kaže kako je ovo jedinstveni primjer u HrvatskojBAKAR – Radovi na izgradnji kanalizacije u Bakru, kapitalnom bakarskom projektu, sve se više zahuktavaju. Iako se radi o vrlo složenom i zahtjevnom projektu, ugovoreni rok radova od trideset mjeseci činio se poprilično dugačak, no tijekom izvođenja radova pokazao se potpuno opravdanim.


Puno iznenađenja


Već prvi metri iskopa ukazali su na potrebu čitavog niza istražnih radnji kako bi se zaštitila arheološka građa pronađena u iskopima na trasi kanalizacijskog kolektora. Pronađeni su nalazi rimskog groba s urnom, temelji zidanih zdanja, kao i dijelovi nekadašnje rimske ceste.


– Pored čitave mreže podzemnih kablova i razne kanalizacije koja se tijekom stoljeća ukopavala duž bakarske žile kucavice, ulice Primorje, naišlo se i na podzemni cigleni tunel, otvorili su se i vrlo izdašni izvori slatke vode, a kako su radovi praktički tek nedavno započeli, za očekivati je da će nastavak donijeti i još poneko iznenađenje. Znajući da bakarsko podzemlje čuva u sebi još brojne tajne, ugovoren je i arheološki nadzor, tako da se sve pomno prati i zapisuje, a svaki pronađeni nalaz brižno čuva. Sve ovo Bakar na neki način čini još čudesnijim primorskim gradićem, njegova više tisućljetna priča o životu brojnih naroda na ovom prostoru neprestano ispisuje uvijek nove, dosad nepoznate stranice – kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
Drugi dio radova, onaj koji se odnosi na izgradnju uređaja za pročišćavanje i dugog podmorskog ispusta, prema riječima gradonačelnika Klarića, potpuno je druga priča. Tamo radovi ne zastaju niti jednog trenutka i već se naziru konture novog objekta uređaja, polažu se podzemne instalacije, cjevovodi, izrada dugog ispusta koji će dnom bakarskog zaljeva u dužini od 360 metara ispustiti pročišćene vode je u tijeku.


Iako je investitor riječki KD Vodovod i kanalizacija, na koji glasi i građevinska dozvola za oba projekta, sve troškove od oko šezdeset milijuna kuna snosi Grad Bakar iz svog proračuna. Gradonačelnik Klarić kaže kako je ovo jedinstveni primjer u Hrvatskoj da pored Hrvatskih voda, komunalnog društva i fondova Europske unije sve troškove izgradnje snosi jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Bakar.


Nije se moglo čekati


– Već punih petnaest godina radimo pritisak i pokušavamo preko VIK-a Rijeka, Hrvatskih voda i Aglomeracije Bakar-Kostrena doći do dokumentacije i građevinske dozvole kako bismo mogli kandidirati projekt za sredstva EU-a koja su nam na raspolaganju i pokrenuti izgradnju kanalizacije, i to ne samo u Gradu Bakru, već i u Općini Kostrena. No, VIK Rijeka i Hrvatske vode su sada nakon punih 17 godina tek na razradi studije varijanti tehničkih rješenja kanalizacije. Ovim tempom kako rade više nismo imali strpljenja. Presjekli smo i rekli – izdvojite nam Bakar, idemo sami sa svojim uređajem za pročišćavanje, obalnim kolektorom i dugim ispustom. Jednostavno, razvoj Bakra i naša vizija razvoja Grada više nije mogla čekati. No, ovakva odluka ujedno je i značila da moramo sami i financirati projekt, kaže Klarić. Dodaje kako su na to već naučili, budući da su u proteklih petnaestak godina samo na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu sami financirali, projektirali i izgradili desetak kilometarsku kako vodovodnu tako i kanalizacijsku oborinsku i fekalnu te svu ostalu infrastrukturu, koju bi nakon izgradnje predavali operaterima.


– Sve to i danas gradimo i financiramo uglavnom sami. Rezultat takvog pristupa su tisuće radnih mjesta i brzi gospodarski rast od kojeg svi imaju koristi, a ne samo Bakar, zaključuje Klarić.


Ukupna vrijednost kapitalnog projekta koji financira Grad Bakar iz svog proračuna iznosi 50 milijuna kuna. Ugovor su potpisali gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini, a uključuje izgradnju kanalizacijskog sustava i vodovodnih cjevovoda uz trasu kanalizacije te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom. Ugovor za izgradnju kanalizacijskog sustava i vodovodnih cjevovoda uz trasu kanalizacije potpisan je s Izvođačem GP Krk. Vrijednost ugovora iznosi 29.859.833,97 kuna bez PDV-a s rokom izvršenja od 20 mjeseci. Radovi na izgradnji mreže započeli su početkom travnja ove godine te se prema dinamičkom planu izvođača radova do danas izvela dionica mimovoda u dužini od 170 metara (Ulica Primorje) i prekopi za polaganje mimovoda u voznim površinama, te se i započelo s izvođenjem trase kanalizacije prema dinamičkom planu izvođača radova.


Zatvorena Ulica Primorje


Na platou bivše Koksare izgradit će se novi pročistač drugog stupnja pročišćavanja s biološkom obradom otpadnih voda SBR tehnologijom kapaciteta 1600 ES. Ugovor je potpisan sa zajednicom ponuditelja GP-om Krk i LOVECO-om, a vrijednost radova iznosi 13.625.918,29 kuna bez PDV-a s rokom izvođenja 20 mjeseci. Radovi su započeli početkom travnja ove godine otvaranjem građevinskog dnevnika i organiziranjem gradilišta. Do sada su izvedeni radovi iskopa građevinske jame pročistača i armiranja temeljne armirano-betonske ploče pročistača. U tijeku je priprema i početak betonskih radova. Ugovorena je i izgradnja podmorskog ispusta u dužini od 220 metara. Ugovor je potpisan s izvođačem DSS – obrt za izgradnju hidro građevinskih radova i podvodnih radova, a vrijednost ugovora je 777.079,00 kn bez PDV-a. Radovi su započeli početkom travnja, a do sada je iskopano cca 100 metara rova kopnenog dijela trase cjevovoda te je izvršeno varenje cijevi za cjevovod podmorskog ispusta. Zbog izvođenja radova na izgradnji kanalizacije u Bakru, do 1. rujna za sve vrste vozila zatvorena je prometnica u Ulici Primorje.


Dinamičan razvoj


Prolazeći bakarskim krajem vidljivo je koliko je ovaj Grad dinamičan u svom razvoju. Trenutno je na više od tridesetak velikih gradilišta diljem Grada i Industrijske zone angažirana brojna građevinska operativa, a projekti u pripremi koje najavljuju iz Grada Bakra samo su još dodatni signal da će se o razvoju Bakra kao pulsirajućem gospodarskom središtu Hrvatskog primorja još dugo pričati.