MALI NEBODER

Nakon tri mjeseca obnove ušminkan riječki simbol moderne

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Mali neboder je obnovljen kreditom stanara, budući da nije ostvarena namjera da se obnova financira iz spomeničke renteRIJEKA – Mali neboder u Ciottinoj ulici 20B, riječki simbol moderne – stila koji je obilježio 30-te i 40-te godine prošlog stoljeća – nakon tri mjeseca obnove osvanuo je u novom ruhu. Fasada je izvedena u boji breskve, a skele su još ostale u podnožju zgrade. Naime, donji dio građevine izveden je u kamenu i ovih dana u planu je njegovo čišćenje. Time radovi u potpunosti završavaju. Izvođač je bila tvrtka Ri-Ma iz Klane.


Kulturno dobro


Još prije dvije godine pisali smo o derutnosti ove građevine koja je uvrštena na Listu kulturnih dobara; kako otpadaju komadi s nje te kako je zub vremena oštetio i balkone, te postaju prijetnja prolaznicima. Plan je bio da se zgrada obnovi preko programa spomeničke rente Grada Rijeke, ali to nije ostvareno. Tada je pročelje nešto pokrpao Odjel gradske uprave za komunalni sustav.


No, taj ušminkani izgled ima i svoju cijenu. Naime, kako saznajemo od upravitelja ove zgrade Ri-19, radovi bez cijene nadzora iznosili su čak milijun i 730.000 kuna.
– Stanari su uzeli kredit koji će putem pričuve koja im sada iznosi 6 kuna po kvadratu otplaćivati 15 godina, konkretizira njihov upravitelj.


Mali neboder sagrađen je 1939. godine prema projektu mladog talijanskog arhitekta Raoula Puhalija koji je bio i naručitelj objekta, a ta investicija ujedno je bila jedna od njegovih prvih poslova u Rijeci.


Deset katova


Izgrađen na specifičnom trokutastom zemljištu (isto kao primjerice i zgrada Casa Nave) kao stambeno – poslovni objekt, Mali neboder i danas svojim atraktivnim izgledom plijeni pažnju, dijelom zbog načina kako su izvedeni balkoni. Njihov polukružni oblik daje poseban ritam zgradi te prati zadane gabarite terena.


Objekt ima deset katova te je za ono vrijeme nudio luksuz – velike stanove, dva lifta, centralno grijanje, toplu vodu. Po dva stana nalaze se na prvih osam katova, a po jedan stan na zadnja dva kata. Na desetom katu trebao je biti izveden valjkasti završetak sa zavojitim stubištem, međutim to nije izgrađeno.
Mali neboder postao je i prostorna odrednica centra grada, a dijelom i zbog toga što u njemu posluje i najstariji antikvarijat u Hrvatskoj koji nosi naziv kao i sama građevina – Antikvarijat Mali neboder.