Nelogično

Usred pandemije škola bez vode? Nakon prosvjeda ViK ipak odgodio radove na Pehlinu

Ingrid Šestan Kučić

OŠ Pehlin – za učenike treba organizirati marendu i ručak što je u uvjetima bez vode nemoguće / Foto Arhiva NL

OŠ Pehlin – za učenike treba organizirati marendu i ručak što je u uvjetima bez vode nemoguće / Foto Arhiva NL

Zbog planiranih radova jučer je 367 učenika u dvjema smjenama pehlinske škole trebalo biti na nastavi bez vode. Takva situacija i u normalnim uvjetima bila bi dvojbena, a kamoli u uvjetima epidemijeRIJEKA  Planirani radovi na sanaciji glavnog vodoopskrbnog cjevovoda na Pehlinu koji su trebali biti izvedeni jučer izvest će se danas, a razlog zbog kojih je došlo do odgode radova su učenici Osnovne škole Pehlin. Naime, prema prvotnim planovima KD-a Vodovod i kanalizacija d.o.o. tijekom jučerašnjeg dana ukupno 367 učenika u dvjema smjenama pehlinske škole trebalo je biti na nastavi bez vode.


Dvojbena situacija


Takva situacija i u normalnim uvjetima bila bi dvojbena, a u uvjetima epidemije dovela je u pitanje funkcioniranje škole i održavanje nastave. Pored toga za očekivati je da komunalno društvo nadležno za izvođenje radova na vrijeme obavijesti školu kao instituciju koja brine o više stotina djece da će tijekom cijelog jednog dana biti bez vode, ali prema riječima ravnatelja OŠ Pehlin, Željka Šimunića, to se nije dogodilo. Vijest o obustavi isporuke vode prvi mu je priopćio djelatnik KD ViK-a kada ga je u četvrtak došao pitati treba li mu autocisterna vode.


Rad vikendom povećava troškove izvedbe zahvata

U KD ViK-u pak neobavještavanje škole nekoliko dana prije izvođenja radova pravdaju nepostojanjem zakonske obveze za takav postupak, dok prvotno planiran rad na sanaciji cjevovoda radnim danom, a ne vikendom objašnjavaju činjenicom da se izvan radnog vremena povećavaju troškovi izvedbe zahvata. Istovremeno u činjenici da je 367 učenika trebalo biti bez tekuće vode ne vide ništa sporno iz razloga što bi autocisterna osigurala pristup vodi.
– S prvotnom izvedbom radova na sanaciji cjevovoda planiranom za petak 9. listopada djelatnici stručne službe KD-a Vodovod i kanalizacija d.o.o. usmenim su putem dan ranije upoznali rukovodstvo OŠ Pehlin, a što nije zakonska obveza ovog javnog isporučitelja. Za potrebe područja koje je trebalo ostati bez vode, a time i OŠ Pehlin, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. osiguralo je dvije autocisterne. Time se korisnicima vodnih usluga ne bi uskratio pristup vodi, već im ona privremeno ne bi bila isporučena sustavom javne vodoopskrbe. Provedba radova izvan redovnog radnog vremena, odnosno rad vikendom ili noćni rad, uvelike povećava troškove izvedbe zahvata. Sve sanacijske aktivnosti koje je moguće unaprijed planirati KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. provodi tijekom redovnog radnog vremena, stoji u odgovoru Komunalnog društva.
– Imamo 17 razrednih odjela i tri odjela produženog boravka. Za učenike treba organizirati marendu i ručak, a u uvjetima bez vode to je nemoguće. Propisane epidemiološke mjere nalažu da učenici odmah po dolasku u školu peru ruke, a tu je i pitanje odlaska više stotina učenika na toalet, objašnjava ravnatelj.Škola je odmah zatražila mišljenje epidemiologa, kao i pomoć Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo kako bi se predviđeni radovi na sanaciji cjevovoda organizirali u vrijeme kada nema nastave.– Javili smo se i Komunalnom društvu te tražili da se radovi prebace za vikend ili tijekom poslijepodnevnih sati. Bili smo spremni skratiti nastavni sat kako bi se radovi mogli organizirati poslijepodne i da u to vrijeme djece ne bude u školi. U svakom slučaju smatramo da radovi takve vrste zahtijevaju da se škola na vrijeme obavijesti kako bi se mogao organizirati rad škole, ali i kako bismo mogli obavijestiti roditelje o eventualnom skraćenju nastave ili njezinoj odgodi, kaže Šimunić.


Razriješena zavrzlama


Zavrzlama oko toga kada će se realizirati planirani radovi razriješila se tek jučer kada je KD Vodovod i kanalizacija pristalo radove izvesti u subotu, a Šimunić kaže da je veliku ulogu u pomoći školi odigrao Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo.