Trebala je to biti rutinska operacija

Najveća odšteta za liječničku pogrešku: KBC Rijeka mora platiti milijune ženi koja je ostala nepokretna

P. N.

Odvjetnik oštećene kaže kako njegova klijentica uopće nije dospjela na operaciju, jer je tijekom uvođenja u anesteziju došlo je do liječničke pogreške koja je ostavila katastrofalne posljedice po njezino zdravljeRiječki KBC mora isplatiti čak pet milijuna i šesto tisuća kuna 56-godišnjoj pacijentici koja je zbog liječničke pogreške postala doživotni invalid, objavio je danas Jutarnji list.


Odluku je donio Županijski sud u Rijeci, nakon sudske parnice koja je trajala punih trinaest godina, a radi se o najvišoj dosuđenoj odšteti dosad u Hrvatskoj.


Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna. Parnica je pokrenuta 2008., prvostupanjska presuda je donesena 2016., a presuda Županijskoga suda krajem 2018. godine. U KBC-u su Jutarnjem potvrdili pravomoćnost presude.
Sve se dogodilo u ožujku 2006. U KBC je 44-godišnja pacijentica tada otišla na rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. 


– Dolazak u bolnicu na dan operacije posljednje je čega se uopće sjećam. Moje prvo sljedeće sjećanje je buđenje na Intenzivnoj kada sam shvatila da se ne mogu pomaknuti jer sam priključena na brojne aparate i respirator. To da je moj mozak tijekom uvođenja u anesteziju ostao bez kisika i da je pretrpio velika oštećenja te da sam gotovo tjedan dana bila u komi, na granici života i smrti, saznala sam naknadno iz pričanja moje obitelji i medicinske dokumentacije o neuspjelom zahvatu – kaže pacijentica koja je nakon operacije ostala trajno nepokretna. Iznova je učila govoriti i obavljati osnovne radnje. 


Odvjetnik oštećene kaže kako njegova klijentica uopće nije dospjela na operaciju, jer je tijekom uvođenja u anesteziju došlo je do liječničke pogreške koja je ostavila katastrofalne posljedice po njezino zdravlje.


– Prva liječnica-anesteziologinja nije ju uspjela intubirati, pozvala je drugu liječnicu kojoj to također nije pošlo za rukom, sve dok na kraju nije stigao treći anesteziolog koji je u tome uspio i tako pacijentici spasio život – kaže odvjetnik Josip Mađarić.


Cijeli tekst pročitajte OVDJE.