Čuvari folklornih tradicija

Najavljeno tradicionalno trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara

Jakov KršovnikVIŠKOVO – Tradicionalno trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara započinje na Pusnu nedeju, 27. veljače u 8 sati u Marčeljima, pul Bačurkineh, i traje do Pusnog utorka, 1. ožujka. Završava njihovim sudjelovanjem na završnoj pusnoj manifestaciji u Viškovu – spaljivanju pusta.


Iako je zvončarski ophod povezan s pradavnim ritualima prizivanja proljeća, novog života i tjeranja zime, odnosno zla, on još uvijek u naseljima Kastavštine čini značajan dio društvenog života. U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno te se zaustavljaju u svakom selu na okrepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima. U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine.


Prilikom trodnevnog ophoda odjeveni su u tradicionalnu odoru, monturu, bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. Ogrnuti su ovčjim kožama, a na glavi imaju posebno stilizirane maske – životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima, što ih čini specifičnim u odnosu na druge zvončarske skupine. U rukama nose stilizirani buzdovan – balku ili bačuku. Tradicionalni su sudionici Riječkog karnevala, kao i mnogobrojnih karnevala u regiji. Obahajanje Halubajskih zvončara, odnosno Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, nalazi se na UNESCO-ovu Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kako ističu iz Turističke zajednice Općine Viškovo, ovi čuvari folklornih tradicija te identiteta Halubja i Kastavštine idealan su primjer povezivanja autohtonog i modernog.