TRADICIONALNI VJERSKI BLAGDAN

Najavljeno održavanje Vele Gospe na Trsatu i u Assunti: Ovo su epidemiološke mjere

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Pozivamo vjernike da ne dolaze u nedjelju ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, da na ulazu dezinficiraju ruke i da dođu u jutarnjim satima, kada se očekuje manje ljudi, rekao je Mladen Šćulac.RIJEKA – Blagdan Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske bit će proslavljen ove nedjelje, 15. kolovoza, svetim misama u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18 i 30 u perivoju Gospe Trsatske. Svečanu hodočasničku misu u 10 sati predvodit će fra Milan Krišto, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a zavjetnu misu grada Rijeke u 18.30 predvodit će riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, najavio je trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan.


Trodnevna priprava za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, bit će od četvrtka do subote, marijanska pobožnost moli se od 17.45, a zatim će biti služena pjevana sveta misa u 18.30. Trodnevnicu će voditi fra Ivica Pečnik, a u četvrtak će nakon mise biti i euharistijsko klanjanje. Prilika za svetu ispovijed u nedjelju će biti cijelog dana u ispovjedaonicama kod Aule Ivana Pavla II.
– Trebamo se držati epidemioloških mjera te biti odgovorni i pažljivi da nam od proslave ove lijepe svetkovine i nedjelje ne bi ostalo nešto loše po naše zdravlje, rekao je fra Krunoslav Kocijan.


Županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a Mladen Šćulac ponovio je epidemiološke mjere.
– Pozivamo vjernike da ne dolaze u nedjelju ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, da na ulazu dezinficiraju ruke i da dođu u jutarnjim satima, kada se očekuje manje ljudi. Dajemo naglasak i da građani koriste maske dok se kreću, a kada sjednu ih mogu skinuti. Događaj je na otvorenom, ali je svejedno tu kontakt među osobama, a želimo da sve prođe u ugodnom i lijepom sjećanju, kazao je Šćulac.


Dijana Jelušić-Požarić iz Grada Rijeke najavila je da ove godine neće biti tradicionalnog sajma te istaknula da Grad uvijek stoji uz svetište i franjevački samostan, u organizaciju su uključene sve gradske službe.


Prometnu regulaciju za nedjelju priopćio je Dražen Puškarić iz policije. Regulacija je kao i dosadašnjih godina, zabrana prometa od Šetališta Joakima Rakovca, raskrižja pored restorana Paris, Radićevoj ulici, zatim u Ulici fra Serafina Schona i Ulici Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom do Ulice fra Serafina Schona. Promet će biti zabranjen i u Ulici Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga, do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Zabrana se ne odnosi na interventna vozila, javni prijevoz, vozila s akreditacijama, taksije i vozila s oznakom pristupačnosti. Na četiri će punkta biti prometni redari, a djelatnici prometne policije upravljat će prometom, ako bude problema ili zastoja.
– Pozivam sve građane da se koriste javnim prijevozom i da ne dolaze svojim vozilima, rekao je Puškarić.


Vožnja autobusnim linijama 2 i 8 te turističkim autobusom koji vozi na Trsat u nedjelju će biti besplatna. Linija 2 prometovat će po voznom redu radnog dana, a Autotrolej je pripremio i dodatne autobuse koji će po potrebi kretati sa Žabice na Trsat. Linija 8 vozit će po nedjeljnom rasporedu, ali sa solo autobusima. Turistički autobus vozit će po uobičajenom redu vožnje.
– Maske su i dalje obavezne u autobusima, ali ograničenja broja putnika već neko vrijeme nema, rekla je Kristina Prijić iz Autotroleja.


U Assunti, župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, župni će blagdan također biti svečano proslavljen. Duhovnu pripravu, koja počinje u četvrtak u 19 sati svetom misom i klanjanjem, predvodi fra Diego Deklić, gvardijan na Košljunu. U petak je sveta misa u 19 sati te mogućnost primanja bolesničkog pomazanja, a misu bdijenja u subotu u 18 sati predvodi mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor. Na blagdan Velike Gospe mise su u 8, 10 i 19 sati.


Blagdan svetog Roka (16. kolovoza) također će biti svečanije proslavljen u Assunti. Misa u župnoj crkvi je u 8 sati, u 10 sati misa je u kapeli sv. Sebastijana, a u 12 sati bit će blagoslov zavjetnog pila.