Zaštitnik pomoraca

Najavljeno obilježavanje Svetog Nikole u Rijeci

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U nedjelju, 29. studenoga u 10 sati iz riječke luke 22. put po redu isploviti konvoj brodova predvođen brodom "Vid", a pridružit će mu se brodovi tvrtki iz Rijeke i okoliceSveti Nikola, zaštitnik pomoraca, putnika, ribara djece i siromaha u našim se krajevima slavi i časti od davnina, a tradicionalno obilježavanje ovoga blagdana u Riječkoj nadbiskupiji neće izostati ni ove godine. Premda smanjenog obima no prethodnih godina, program obilježavanja sv. Nikole najavili su članovi Odbora za obilježavanje blagdana sv. Nikole Apostolata mora Riječke nadbiskupije.


Tom prilikom velečasni Mato Berišić svim građanima čestitao je blagdan sv. Nikole, a posebno se obratio našim pomorcima koji zbog pandemije koronavirusa prolaze teško razdoblje i nalaze se u nezavidnoj situaciji, mnogi od njih kod kuće čekaju na ukrcaj ili su zarobljeni na moru i čekaju iskrcaj s broda.


– U pokušaju da održimo tradiciju obilježavanja blagdana sv. Nikole skratili smo mnoge događaje, ali zadržali su one koji se u kontinuitetu održavaju više od dva desetljeća, kazala je Marica Njegovan, tajnica Odbora. Obilježavanje započinje tradicionalnim hodočašćem brodovima od Rijeke u Kraljevicu, do najstarijeg svetišta sv. Nikole u Hrvatskoj.
Tako će u nedjelju, 29. studenoga u 10 sati iz riječke luke 22. put po redu isploviti konvoj brodova predvođen brodom “Vid”, a pridružit će mu se brodovi tvrtki iz Rijeke i okolice. U crkvi sv. Nikole u Kraljevici, s početkom u 11.30 sati paljenjem zavjetne svijeće započet će svečana misa koju će predvoditi vlč. Đuliano Trdić, zamjenik povjerenika Apostolata mora Riječke nadbiskupije, a po završetku mise brodovi će isploviti natrag prema Rijeci i brodskim sirenama pozdraviti mještane Bakarca, Bakra i Kostrene.


– Nažalost, zbog pandemije i epidemioloških mjera kojih se moramo pridržavati, građani se ove godine neće moći pridružiti hodočašću, kazala je Njegovan.


Program obilježavanja nastavlja se u petak, 4. prosinca u 9 sati molitvom za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu koju će održati vlč. Mato Berišić u holu zgrade Jadrolinije, a istoga dana u 10 sati, polaganjem vijenca u more ispred Rijeke i molitvom odat će se počast svim stradalima i nestalima u moru.


U 13 sati brod “Vid” će isploviti prema mjestu stradavanja broda Igrane ispred Kostrene te će se spuštanjem vijenca u more odati počast kostrenskim pomorcima, za koje će molitvu održati vlč. Ivan Stošić, župnik župe Kostrena.


Procesija koja se tradicionalno trebala održati dan uoči blagdana sv. Nikole, sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH, neće se održati, već će se u subotu, 5. prosinca u 19 sati održati svečana misa u Kapucinskoj crkvi na Žabici koju će prevoditi trsatski gvardijan fra. Krunoslav Kocijan.


Na sam blagdan sv. Nikole, u nedjelju, 6. prosinca popodnevnim satima, u 17 i 18 sati služit će se svečane mise u crkvama u crkvama posvećenim sv. Nikoli u Kraljevici, Kostreni, Volovskom i u Rijeci, u crkvi Sv. Nikole Biskupa na Krnjevu.


Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka, Darko Glažar ovom je prilikom podsjetio na dvije velike obljetnice koje su se trebale obilježiti te je izrazio nadu da će se dostojno proslaviti sljedeće godine.


Riječ je o obilježavanju velike 100. obljetnice postojanja Apostolata mora Riječke nadbiskupije, katoličke dobrotvorne organizacije osnovane u Glasgowu, i 225. godina od kad je papa Pio VI. crkvi sv. Nikole u Kraljevici dao posebnu poslanicu u kojoj stoji da će svi koji na dan Svetog Nikole posjete kraljevičko svetište dobiti oproštenje grijeha.