Gužve na snijegu

Mogu li skijališta postati nova žarišta zaraze? Inspekcije najavile kontrole, provjerili smo kakvo je stanje na nikad popularnijem Platku

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Domovi pružaju i uslugu pripreme hrane za van, a rade s trećinom smještajnih kapaciteta, jer su takvi naputci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dakle, mogu reći kako se na Platku sve provodi kako i treba, kaže KlobučarPLATAK – Nije to ništa novo, inspekcije se provode u raznim područjima djelovanja i rada i to je normalno, iako možda malo smanjeno posljednjih dana s obzirom na potres u Petrinji.


Mislim da je na Platku sve pod kontrolom, Goranski sportski centar provodi i kontrolira epidemiološke mjere i upravo s tom namjerom je prije nekoliko dana i uvedeno ograničenje o prodaji manjeg broja skijaških karata, točnije 500 dnevno. Ovom prilikom apeliram i na građane da poštuju epidemiološke mjere i na skijalištima, da se drže razmaka i nose maske gdje je to potrebno, kaže načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, komentirajući najave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića o mogućnosti pojačanih kontrola na mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi, pa tako i na skijalištima.


Nadzori se provode


Naime, skijalište Platak, kojeg je kroz proteklih nešto više od tjedan dana posjetilo oko sedamnaest tisuća ljudi, prodano je pet tisuća karata za žičaru te još tisuću za pokretnu traku za baby lift, i dalje bilježi jako veliku posjećenost. Rezultat je to prije svega višemilijunskih ulaganja u Platak posljednjih godina, što je otvorilo brojne nove sadržaje, a posebice novog sustava za zasnježenje, koji će zasigurno produžiti skijašku sezonu. Također, rezultat je to i zatvorenih skijališta u okruženju Hrvatske, ali i činjenice kako još uvijek traje školski raspust, pa su građani, posebice djeca, željni rekreativnih zimskih sadržaja, kao i uživanja u pravim zimskim uvjetima.


Foto Marko Gracin
Naime, na Platku već danima pada snijeg, a u pogonu je i novootvoreni sustav za zasnježivanje, tako da se konačno može reći da snijega ima u izobilju. Posebno velike gužve zabilježene su tijekom vikenda, a budući da su školski praznici produženi još tjedan dana, gužve se očekuju i cijeli ovaj tjedan. Gužve su zabilježene i na zagrebačkom Sljemenu te novootvorenom sanjkalištu na Cmroku, kao i na skijalištu Čelimbaša kod Mrkoplja. Koliko je i kako moguće pridržavati se epidemioloških mjera u takvim gužvama, komentirao je na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


– Mogu samo reći da inspektori ravnateljstva civilne zaštite provode nadzore. U posljednjih tjedan dana su ih proveli oko 4.000. Naravno, vidim i ja jutros na portalima ove fotografije, međutim, zatražit ćemo od lokalnih i županijskih stožera informacije. Moguće je da se traže rupe u onome što je propisano, međutim, ne bih to predstavljao kao velik problem. Znam na što želite ukazati, da neke aktivnosti nisu dopuštene, pogotovo kad je u pitanju bavljenje sportom, ali tome ćemo se posvetiti da vidimo o čemu se tu radi, rekao je Božinović.


Foto galerija: Gužva na snježnom Platku Foto: Marko Gracin


Kontrole dobrodošle


Stručni suradnik za sport i odnose s javnošću Goranskog sportskog centra Davorin Klobučar kaže kako nema saznanja niti najava o kontrolama i inspekcijama, ali su, dodaje, one svakako dobrodošle.


– Mi poštujemo epidemiološke mjere, ponašamo se odgovorno, tako i naši posjetitelji. Međutim, Platak je veliko područje i broj od 600 skijaša nije prevelik. Držimo red pod kontrolom i upravo kada smo prije nekoliko dana vidjeli kako se stvaraju velike gužve i redovi na parkingu, blagajnama, čekanju za sedežnice, odlučili smo ograničiti broj skijaških karata. Podsjećam, maksimalan broj dnevnih ski karata u prodaji je 500, a maksimalan broj dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše je sto.


Asortiman ograničavamo na dnevne karte i sezonske karte, dok ostale usluge poput poludnevnih karata ne pružamo do okončanja epidemioloških mjera. Kada se na blagajnama proda navedeni broj ski karata i karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše, one se zatvaraju i više nije moguće kupovati te se odmah informacija objavljuje na web stranici i FB stranici RSRTC Platak, kaže Klobučar, dodajući kako se karte prodaju u svega sat vremena, jer je interes i dalje velik.


Gužvi će biti dok traju školski praznici


Davorin Klobučar smatra kako će cijeli ovaj tjedan na Platku biti gužve i povećani interes jer još traje školski raspust.


– Evo, samo jutros sam imao stotinjak poziva iz svih dijelova Hrvatske. Ljudi zovu, interesiraju se, došli bi na Platak. Ponavljam, svi željni zimskih radosti, sanjkanja, grudanja, šetnji, mogu doći bez ograničenja. Otvoreni su i planinarski domovi, koji ugostiteljske usluge pružaju svojim gostima, kojima svakodnevno mjere temperaturu. Također, domovi pružaju i uslugu pripreme hrane za van, a rade s trećinom smještajnih kapaciteta, jer su takvi naputci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dakle, mogu reći kako se na Platku sve provodi kako i treba, maksimalno se poštuju epidemiološke mjere, zaključuje Klobučar, koji smanjenje gužvi na Platku očekuje sljedeći tjedan, kada se učenici vraćaju u školske klupe ili online nastavu. Što se tiče noćnog i dnevno-noćnog skijanja, ono ipak neće početi još ovaj tjedan, ali su pripreme u tijeku i najave da bi svi skijaši željni takvih sportskih aktivnosti u tome mogli uživati već sljedeći tjedan. O tome će, kaže Klobučar, GSC pravovremeno obavijestiti javnost.