Priče plavog horizonta

Otvara se riječka izložba o 75 godina Jugolinije: Bio je to jedan od najvećih brodara svoga vremena

Sanja Gašpert

U Pomorskom i povijesnom muzeju u utorak u 19 sati otvara se izložba o nekad najmoćnijoj riječkoj brodarskoj tvrtkiU Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u utorak u 19 sati bit će otvorena izložba »Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina«, autora Nikše Mendeša i u organizaciji Muzeja, kao svojevrstan hommage nekad najmoćnijoj riječkoj brodarskoj kompaniji, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Velika obljetnica


– Ovom izložbom obilježavamo veliku obljetnicu Jugolinije, odnosno prikazujemo njezinu dugu povijest, sve do njezina preimenovanja u Croatia Line 1992. godine, naglašavamo sve velike trenutke koje je podarila gospodarstvu grada, ali prisjećamo se i stradanja pomoraca koji su zauvijek ostali u dubinama mora na nesrećama Jugolinijinih brodova.


Ova izložba podsjećanje je na to kako uvijek ima smisla imati more koje nam pruža bezbroj mogućnosti.
Izložba će biti otvorena od 24. svibnja do 9. listopada, a za sve one koji je ne budu u mogućnosti pogledati uživo u našem Muzeju, od 7. lipnja bit će dostupna i online inačica, kazala je ravnateljica PPMHP-a Rijeka Nikolina Radić Štivić, zahvaljujući svima koji su pomogli postavljanje izložbe, kao i Tehničkom fakultetu Rijeka i vanjskim suradnicima, ali i pokroviteljima izložbe – Ministarstvu kulture, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


Foto Sanja Gašpert


Autor izložbe Nikša Mendeš istaknuo je kako su promišljanja o ovoj izložbi započela prošle godine, a sama izložba otvara se ove godine upravo na 75. obljetnicu Jugolinije.


– Jugolinija je nastala 20. siječnja 1947. godine, u godini kada su osnovane četiri velike brodarske tvrtke duge plovidbe.


Naglašavamo, također, i značenje Jugolinije za domaću brodogradnju.


Mnogi od njenih brodova osvjetlali su obraz domaćim brodograditeljima, a s osobitim ponosom ističemo riječki »3. maj« koji je dao najveći doprinos izgradnji Jugolinije kao jednog od najvećih brodara svog vremena.


No, kako je to obično u životu, sve ima svoj početak, uspon i kraj. Tako je i s tvrtkama. Teško je prije 30 ili 40 godina bilo zamisliti da danas kad predstavljamo ovu izložbu Jugolinije više neće biti, ali ne želimo da ona bude epitaf, već poticaj na možda neka bolja buduća vremena.Jugolinija nije bila samo brodarska kompanija, bila je zamašnjak gospodarskog razvoja svoga grada, a i to je segment na koji podsjećamo ovom izložbom.


Brodova se izmijenilo puno – od najstarijih parobroda do zadnjeg »Croatia Expressa«, no sjećanja kod mnogih sudionika tog vremena i dalje ostaju…


A kao još jedan oblik sjećanja na Jugoliniju, tu je i muzejska Zbirka Croatia line čiji ćemo dio, prvi put na ovoj izložbi predstaviti javnosti.


Osam cjelina


– Zbirka je vrijedan dio fundusa Muzeja, jer na jednom mjestu predstavlja povijest jedne kompanije, svjedoka napretka ovog kraja i ljudi, bez obzira na povijesne mijene u relativno kratkom vremenskom razdoblju, kazao je Mendeš, dodajući kako je dio izložbe posvećen samim pomorcima, odnosno njihovim životima na brodu i izvan njega, ali i havarijama brodova.


Izložba, koju prati tekst pisan na hrvatskom i engleskom jeziku, podijeljena je u osam cjelina.


U ime osnivača, novinarima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, koja je kazala kako je Jugolinija bila važna svjetska kompanija sa sjedištem u Rijeci, koja je promicala vrijednosti našega kraja diljem svijeta.


Konferenciji za novinare nazočio je i kapetan Juraj Karninčić, koji je svoju pomorsku karijeru izgradio upravo na brodovima Jugolinije, a koji je podijelio svoja iskustva i najdraža sjećanja na godine plovidbe.