Tradicija

Najavljena proslava Sv. Nikole u Rijeci i PGŽ

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Nažalost, zbog epidemioloških mjera ni ove godine, kao ni prošle, ne mogu pozvati građane da se pridruže hodočašću, već će ono biti skromnijeTradicionalnim hodočašćem pomoraca u Kraljevicu ove nedjelje, 28. studenog, počinje obilježavanje blagdana sv. Nikole u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


Nažalost, zbog epidemioloških mjera ni ove godine, kao ni prošle, ne možemo pozvati hodočasnike, naše građane, da se pridruže hodočašću, već će ono biti skromnije, rekao je mons. Matija Matičić, povjerenik za pastoral pomoraca i selilaca Riječke nadbiskupije, najavljujući proslavu svetog Nikole.


Brodovi će iz Lučke kapetanije Rijeka u 9.30 krenuti prema Kraljevici, gdje će u 11 sati u crkvi Svetog Nikole riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić služiti svetu misu.
Po povratku će brodskim sirenama biti podzravljeni mještani Bakaraca, a konvoj brodova stat će u Bakru i Kostrenu, u lučici Podurinj.


Program proslave sv. Nikole nastavlja se u petak 3. prosinca kada će biti svečana sjednica riječkog Pomorskog fakulteta u novom prostoru Edukativne radionice Torpedo, a dan uoči sv. Nikole, u nedjelju 5. prosinca, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić slavit će svečanu misu u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici u 19 sati.


Tradicionalna procesija će biti održana u crkvi te neće proći riječkim ulicama, zbog epidemioloških mjera.


Na sam blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i djece, 6. prosinca, molitvu za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu će u holu palače Jadran predvoditi mons. Matija Matičić u 9 sati, a potom će ispred Lučke kapetanije brod Vid isploviti kako bi spustio vijenac za sve stradale i nestale u moru.


Također, brod Vid će vijenac u more spustiti ispred Kostrene prema mjestu stradavanja broda Igrane kako bi se odala počast kostrenskim pomorcima.


Svečane svete mise bit će posebno slavljene na blagdan u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i crkvi Svetog Nikole biskupa na Krnjevu te svim drugim župama Riječke nadbiskupije.


Program proslave svetog Nikole završava 8. prosinca u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija s predavanjem prof. dr. sc. Željka Bartulovića “Pomorsko pravo u hrvatskim srednjovjekovnim statutima”.


Kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar istaknuo je da se hodočašće pomoraca u Kraljevicu održava po 23. put u kontinuitetu, a svečana misa i procesija uoči blagdana sv. Nikole 29. put u kontinuitetu.


– Posijano je lijepo sjeme i plodovi toga sjemena već godinama izlaze s ponosom, rekao je Darko Glažar, dok je u ime Županije Zlatan Marunić, voditelj Odsjeka za pomorsko dobro i koncesije, kazao da je pomorstvo u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci nešto čime se moramo dičiti.


– Pomorstvo je posebno u svakom srcu domaćega čovjeka i obitelji. Ne treba govoriti koliko je sv. Nikola značio u povijesti za pomorce i ribare, koliko je značio obiteljima. Ovakvim obilježavanjem želimo da se tradicija nastavit i da sv. Nikola i dalje čuva pomorce, a da se djeca vesela tome danu kada primaju poklone, kazao je Marunić.