Od 27. studenog

Najavljen Rijeka Advent: Hoće li ovo biti najčarobniji advent do sada? Evo što nas sve čeka

Sanja Gašpert

Jedna potpuno nova lokacija, kilometri lampica i ukrasa, brdo događanja, sve nas to čeka na Rijeka AdventuBlještavilo božićno-novogodišnjih ukrasa uskoro će uljepšavati dane u gradu na Rječini i uvesti Riječane i njihove goste u blagdansko raspoloženje i program Rijeka Advent, koji će se održavati na više lokacija centra grada i unutar zidina Trsatskog kaštela, od 27. studenog do 7. siječnja, u organizaciji Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke te u suradnji s brojnim partnerima.


Adventska događanja u Rijeci počinju u subotu, 27. studenog paljenjem blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće na Koblerovom trgu, uz prigodni program, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora Rijeka Adventa.

Riječki gradonačelnik grada Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo pripremama za ovogodišnje izdanje Rijeka Adventa te radom svih uključenih partnera. Naglasio je kako će građani i posjetitelji ponovno moći uživati u blagdanskoj čaroliji koja se u Rijeku vraća na velika vrata, a sve će se održavati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.


Potpuno nova lokacija


– Ovogodišnje izdanje Rijeka Adventa donosi mnoge zanimljive novitete za svoje posjetitelje. Jedno od iznenađenja je i potpuno nova adventska lokacija, Verdijeva ulica, gdje će udružene snage mladih domaćih ugostitelja začiniti riječku adventsko gastro scenu i podignuti street food u adventskom izdanju na novu razinu, u sklopu programa Adventiranje kod Kazališta.Uz nešto skromniji programski dio što se tiče događanja namijenjenih velikom broju posjetitelja, zanimljivih sadržaja neće nedostajati te će nas kroz ovih nekoliko tjedana na tri pozornice u centru grada dočekati zabavni programi i nastupi zborova, muzičkih sastava i DJ-eva, namijenjenih svim uzrastima i glazbenim ukusima, kazao je Filipović.


Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa najavio je ovogodišnji program Rijeka Adventa, kao i nova iznenađenja i motive koji će zasigurno postati dio riječke adventske tradicije te će još jednom dokazati da je riječki, najčarobniji Advent na Kvarneru.


– Tradicionalni Blagdanski sajam na Korzu i Trgu Republike Hrvatske s čak 26 adventskih kućica predstavit će ponudu prigodnih proizvoda, ukrasa i pregršt ideja za najljepše božićne darove, kao i toplih i hladnih slastica i zalogajčića.


Kilometri lampica i ukrasnih detalja


Najveći riječki okićeni bor i predivna dekoracija najdražu gradsku šetnicu pretvorit će u pravu božićnu bajku koja se, prolazeći ispod Gradske ure, nastavlja i na Trgu Ivana Koblera.


Veliki Adventski vijenac koji krasi fontanu i raskošna svjetlosna dekoracija na ovaj će trg donijeti jedinstveni zimski ugođaj, a tradicionalno će ugostiti i svečanost paljenja prve Adventske svijeće, 27. studenog u 17 sati.Istog dana upalit će se i kilometri lampica i ukrasnih detalja postavljenih po cijelom gradu, kazao je Škarpa.


Najavio je i Vlakić Djeda Božićnjaka, koji s prvom vožnjom kreće 5. prosinca, klizalište na Gatu Karoline riječke, kao i Kućicu Djeda Božićnjaka pored ulaza u Gradsku vijećnicu.


Kako je istaknuo, uz uzbudljive novosti na Rijeka Adventu, ove godine sve posjetitelje Rijeke očekuje sadržajno bogata zima koja će zadovoljiti najrazličitije afinitet.


Kuglice dobrih želja za DIP


Posebno je  istaknuo sjajnu promotivnu ponudu Turističke zajednice grada Rijeke, koja će kroz projekt Winter Pass omogućiti svim turistima koji u gradu borave dva ili više noćenja besplatno razgledavanje gradskih atrakcija.


I Riječani će moći dati svoj doprinos božićnom uljepšavanju grada, kao i hvalevrijednoj humanitarnoj akciji kroz šesti po redu Projekt Kuglice dobrih želja – kojim će se prikupljati sredstva za udrugu DIP – Društvo za istraživanje i potporu koja radi s mladima s teškoćama u razvoju.


Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka i ove su godine inicijatori akcije, a njihov predstavnik, Oton Selimović, objasnio je kako će se kuglice prodavati 25. i 26. studenog od 9.30 do 20 sati u kućici na Korzu, a građani će ih nakon kupnje moći objesiti na centralni bor na Korzu.


Ove godine imamo 800 kuglica koje će se prodavati po cijeni od 20 kuna, a građani mogu donirati i veći iznos ukoliko žele, kazao je Selimović.


Morska pahuljica za dobro raspoloženje


I ove godine Riječani će moći uživati u klizalištu Morska pahuljica, od 26. studenog do 15. siječnja, a program ove tradicionalne blagdanske atrakcije najavio je voditelj Klizališta Andrej Radalj.


– Klizalište Morska Pahuljica ponovno će se smjestiti na riječkoj rivi i okupljati velike i male željne provoda na ledu uz najljepše božićne melodije.


U dobrom ćemo raspoloženju uklizati i u Novu godinu, stoga će Morska Pahuljica biti omiljeno mjesto susreta za vrijeme školskih praznika, kad će sva djeca s područja grada Rijeke moći besplatno pohađati Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka.


Foto Marko Gracin


Kao i dosadašnjih godina Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke omogućit će besplatno klizanje i najam klizaljki učenicima riječkih škola.


Otvorenje najstarijeg riječkog klizališta, kojeg tvrtka Gloster organizira u suradnji s Gradom Rijeka, zakazano za petak, 26. studenog u 16 sati, a povodom otvorenja nove sezone klizanja, svim posjetiteljima bit će omogućeno besplatno klizanje sve do 22 sata.


Radno vrijeme klizališta za škole s područja grada Rijeke bit će radnim danima od 8 do 16 sati. Građanima će biti na raspolaganju termini u poslijepodnevnim satima i to radnim danima od 16 do 22 sata, a subotom i nedjeljom od 10 do 22 sata, kazao je Radalj.


Votivna kruna na Trsatskom kaštelu


Trsatski kaštel ponovno će obući svoje blagdansko ruho, a Vedran Babić, u ime organizatora petog Adventa na Gradini, od impozantnih dekoracija posebno je istaknuo svjetlucavu Votivnu krunu visine veće od pet metara, simbol Trsatskog kaštela – trsatskog zmaja te 12 metara visoku Rimsku kulu.Nadodao je kako će bajkovitom ugođaju na Gradini doprinijeti unikatne, ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata smještene u mauzoleju Mir junaka te spilja Djeda mraza, ali i jedanaest kilometara lampica.


Advent na Gradini počinje paljenjem lampica u nedjelju, 28. studenog s početkom od 18 sati i trajat će sve do 6. siječnja, a posjetitelje očekuje odlična glazba, dobra zabava i široka gurmanska ponuda na pet adventskih kućica.


Doček Nove uz Nenu Belana


Gradonačelnik Marko Filipović najavio je i mogući program 27. dočeka Nove godine koji bi se, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, tradicionalno održao u centru grada.


Program će se najvjerojatnije održati na glavnoj pozornici na Korzu, iako su “u igri” i neke druge lokacije.


Foto M. GRACIN


 


– Drago mi je da mogu najaviti nastup Nene Belana i grupe Fiumens koji će nas svojim koncertom uvesti u Novu godinu, naravno, sve sukladno epidemiološkim mjerama koje budu na snazi, kazao je Filipović.


Sukladno epidemiološkim mjerama i situaciji s COVID-om, u vrijeme dočeka Nove godine program će biti organiziran od strane ugostitelja i na Trsatskoj gradini, Trgu riječke rezolucije i Verdijevoj ulici.