Aglomeracija

Najavljen početak radova na riječkom vodovodu i kanalizaciji, projekt je vrijedan 2,2 milijarde

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radovi će započeti u prosincu ove i siječnju iduće godine, i to na prve dvije, od 7 grupa radova, na zapadu Rijeke te Viškovu, sa spojnim cjevovodima prema RijeciPočetak radova na projektu “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, vrijednom 2,2 milijarde kuna (s PDV-om) najavili su u riječkoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Marko Filipović, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini i Valentin Dujmović, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.


Projektom je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije, stotinu kilometara vodoopskrbne mreže i 125 crpnih stanica na području Rijeke, Viškova, Čavala, Kastva i Jelenja.


Rok 5-6 godina


Ovaj je projekt sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, kroz operativni program “Konkurentnost i kohezija”, sa 71,33 posto ukupnih troškova.
Ostatak je osiguran iz nacionalnih sredstava, pri čemu Republika Hrvatska, putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike projekt sufinancira s 231,5 milijuna kuna, koliko su osigurale i Hrvatske vode, dok je ostatak, odnosno oko sedam posto potrebnih sredstava, osigurao KD ViK, putem dugoročnog financijskog kredita.Radovi će započeti u prosincu ove i siječnju iduće godine, na prve dvije, od ukupno sedam grupa radova, na koliko je projekt podijeljen – na zapadnom dijelu Rijeke te Viškovu, sa spojnim cjevovodima prema Rijeci.


Cilj cijelog projekta je povećati postotak objekata priključenih na javnu kanalizacijsku mrežu, na području riječke aglomeracije, sa sadašnjih 75 posto, na 92 posto, u roku od pet do šest godina, koliko je predviđeno trajanje projekta.


Zapad Rijeke u prosincu


Prva grupa radova započet će u prosincu, na području zapadnog dijela Rijeke, a odnosi se na izgradnju transportnih kolektora i optimizaciju postojećeg sustava, s rokom dovršenja od tri godine.


Vrijednost ugovorenih radova koje izvodi konzorcij slovenskih tvrtki Godina i Inkaing iznosi 215 milijuna kuna, bez PDV-a.


U sklopu ovog dijela radova predviđena je izgradnja 13,1 kilometara transportnih cjevovoda kojima će se otpadne vode s područja aglomeracije odvoditi prema budućem novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na Delti, optimizacija postojećeg sustava, izgradnjom objekata odvodnje u vidu retencija i kišnih preljeva, te izgradnja nešto manje od sedam kilometara nove vodoopskrbne mreže.


Proširenje Viškovo


Druga grupa radova odnosi se na proširenje Viškovo, s rokom izvođenja od 65 mjeseci. Vrijednost ugovorenih radova je 182 milijuna kuna, bez PDV-a, a izvođač je slovenska tvrtka Godina.– Nakon dugogodišnjih priprema i gotovo dvije godine, koliko je prošlo od raspisivanja javnog natječaja, zbog peripetija uzrokovanih Zakonom o javnoj nabavi, napokon kreće izvođenje radova na ovom projektu, jednom od najvećih u Republici Hrvatskoj u području vodoopskrbe i odvodnje.


Radi se o, slobodno to tako možemo reći, generacijskom projektu koji će osigurati da na ovom području i u desetljećima koja dolaze imamo čistu i zdravu vodu za piće te čisto more vrhunske kakvoće, rekao je Filipović, dodajući kako bi uskoro, nakon provedenog javnog natječaja, trebao biti potpisan i ugovor za izgradnju više od pola milijarde kuna vrijednog, novog pročistača otpadnih voda na Delti.


Zamolili građane za strpljenje


Gradonačelnik je naglasio kako će provedba ovako opsežnog projekta zahtijevati opsežne i dugotrajne radove, s iskopima na nekim od najfrekventnijih prometnica u Rijeci i okolici koje će, za trajanja radova biti potpuno ili djelomično zatvarane za promet.


– Stoga molim građane za razumijevanje i strpljenje jer nema drugog načina za realizaciju ovakvo opsežnog projekta, no projekta zahvaljujući kojem ćemo generacijama koje dolaze ostaviti čistu vodu i more” rekao je Filipović, najavivši i pokretanje posebne web aplikacije, na stranicama KD Vodovod i kanalizacija, na kojoj će građani moći, u realnom vremenu, saznati koje će prometnice biti zatvorene ili će se na njima promet odvijati uz privremena ograničenja.– Pred nama i stanovnicima s područja aglomeracije Rijeka predstoji intenzivno razdoblje opsežnih i visokovrijednih ulaganja u izgradnju vodno-komunalne infrastrukture, istaknuo je direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini i dodao kako ga iznimno veseli što će se provedbom ovog projekta unaprijediti kvaliteta pružanja vodne usluge te podići komunalni i životni standard korisnika.


Novi ugovori iduće godine


– Izgradnjom nove infrastrukture pokušavamo dostići standarde razvijenijih zemalja Europske unije, a ona je ujedno podloga za razvoj gospodarstva, industrije, turizma i drugih grana, kao i temelj za bolji životni standard građana te očuvanje okoliša, rekao je Marochini.


Tijekom iduće godine, prema njegovim bi riječima, trebali biti potpisani i ugovori za preostalih pet grupa radova na projektu, za koje su u tijeku postupci javne nabave.


Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u riječkoj aglomeraciji među najvećima je u Hrvatskoj, kazao je Dujmović, ističući važnost EU sufinanciranja u realizaciji ovako financijski zahtjevnih projekata.


– Riječ je o vrijednosti od 2,2 milijarde kuna, s uključenim PDV-om, pri čemu EU, Ministarstvo i Hrvatske vode bespovratno financiraju 93 posto troškova, tako da Rijeka i okolica moraju financirati svega sedam posto ukupnih troškova izgradnje. I u Rijeci i u drugim gradovima nastojimo osnažiti i pokrenuti ovakve projekte, rekao je Dujmović.