SVJETSKI DAN UČITELJA

Nagrađeni istaknuti prosvjetni djelatnici

Ingrid Šestan Kučić

Ovogodišnji prosvjetni laureati s predstavnicama PGŽ-a / Foto Marko Gracin

Ovogodišnji prosvjetni laureati s predstavnicama PGŽ-a / Foto Marko Gracin

Svaki je nagrađeni nastavnik uz priznanje dobio i pet tisuća kuna, a Primorsko-goranska županija istaknute djelatnike i ustanove nagrađuje već 22 godine. Ove godine pristigle su 24 prijave, među kojima je bilo pet ustanova i 19 djelatnika Povodom Svjetskog dana učitelja Primorsko-goranska županija je organizirala tradicionalnu svečanost u okviru koje su uručene nagrade najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicama iustanovama.


Ovogodišnji laureati su: profesorica matematike i informatike OŠ Kostrena Nevia Grbac, profesorica engleskog jezika OŠ Gornja Vežica Gracijela Orobabić, profesor fizike Gimnazije Andrije Mohorovičića Petar Jelača, te profesorica rehabilitator i psihoterapeutkinja Ekonomske škole Mije Mirkovića Zorica Janković, dok su za najuspješnije škole proglašene OŠ Eugena Kumičića i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk kojoj je ovo drugo županijsko priznanje.


Laureatima su čestitale pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić koja im je zahvalila na svemu što čine kako bi se
djeca u školama osjećala sigurno, zaštićeno i sretno.
– Zahvaljujem vam na svemu onome što činite ne samo u prenošenju znanja, nego i u odgoju najmlađih. Zadatak svakog društva je da unaprijedi odgojno-obrazovni proces, a uloga osnivača škole je da ujednači standard.


Kontinuirano ulažemo u podizanje standarda naših škola. Gradimo, dograđujemo, uređujemo školske objekte i sportske dvorane kako bi i vama i djeci pružili uvjete rada i obrazovanja primjerene 21. stoljeću.


Na učiteljima je velika odgovornost, jer učite i odgajate mladost i stvarate budućnost, kazala je zamjenica župana.


Ravnateljica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Đurđica Cvitušić zahvalila se Županiji na potpori i istaknula kako je ta škola među najuspješnijim srednjim školama u Hrvatskoj po dobivenim bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.


– Prije šest godina dobili smo županijsko priznanje i ovo nam je drugo, ali ovo priznanje ima još veći značaj jer 12. listopada obilježavamo sto godina škole. Srednja škola je srce otoka Krka, kazala je ravnateljica.


Svaki je nagrađeni nastavnik uz priznanje dobio i pet tisuća kuna, a Primorsko-goranska županija istaknute djelatnike i ustanove nagrađuje već 22 godine.


Za ovogodišnju nagradu pristigle su 24 prijave, među kojima je bilo pet ustanova i 19 djelatnika.


Najuspješnijim učiteljima 10 tisuća kuna


Povodom Svjetskog dana učitelja Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike, njih 511, iznosom od 10 tisuća kuna. Čestitku nastavnicima za njihov dan uputio je i ministar Radovan Fuchs koji je najavio nove ciljeve i izazove, a okvir za promjene je Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja koji je trenutno u izradi.


Među nagrađenim učiteljima i profesorima su i prosvjetni djelatnici iz Primorsko-goranske županije, a laureati su: Laura Angelovski iz Prve riječke hrvatske gimnazije, Ivana Balaško iz OŠ Gornja Vežica, Goran Boneta i Patricija Nikolaus iz Gimnazije Andrije Mohorovičića, Aleksandra Brmbota iz Srednje škole Markantuna De Dominisa Rab, Boris Caput iz Elektroindustrijske i obrtničke škole, Goran Gotlibović i Željka Travaš iz Prirodoslovne i grafičke škole, Nevia Grbac i Ina Randić Đorđević iz OŠ Kostrena, Sanja Janeš iz OŠ »Petar Zrinski« Čabar, Nada Kegalj i Ana Marinić iz OŠ Podmurvice, Snežana Kranjec i Vlasta Tibljaš iz OŠ Gelsi, Jasminka Lisac iz Srednje škole Delnice, Marijan Gordija i Ana Pasarić iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk, Sandra Mikšič iz OŠ »Sveti Matej« Viškovo, Dragica Rade iz OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«, Opatija, Daliborka Rotar iz OŠ »Milan Brozović« Kastav, Karmen Toić Dlačić iz OŠ »Fran Franković«, Barbara Turin iz Prve sušačke hrvatske gimnazije i Saša Uljančić iz Medicinske škole u Rijeci.


L