Gradovi prijatelji djece

Nagrađene sve tri riječke najakcije za djecu

Bruna Matičić

Foto VedranKaruza

Foto VedranKaruza

Riječ je o akcijama Eugenijalci ostaju doma, Brickzine - medij o stvaranju kulture za djecu i Park ptičjih kućica, koje su uljepšale život djeceMeđu ovogodišnjim dobitnicima nagrada Naj-akcije za djecu koja se provodi na razini Republike Hrvatske svoje mjesto pronašle su i tri riječke akcije Eugenijalci ostaju doma, Brickzine – medij o stvaranju kulture za djecu i Park ptičjih kućica, a koje su prošle godine uljepšale i boljim učinile život djece u Rijeci.


Riječki dobitnici odabrani su krajem prošle godine na Stručnom savjetovanju akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, a u Gradskoj vijećnici svečano ih je primio gradonačelnik Vojko Obersnel uručivši im priznanja, prigodne poklone i novčane nagrade.


Čestitajući dobitnicima gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je Grad Rijeka na natječaj mogao prijaviti maksimalno tri akcije, i sve tri osvojile su nagrade.


Dječja kuća
– Grad Rijeka je dugi niz godina uključen u akciju Gradovi i općine prijatelji djece, od 2000. godine, odnosno od njenoga samoga početka. Do sada smo sudjelovali u svim natječajima za Naj-akciju i iz godine u godinu primamo priznanja za akcije kojima poboljšavamo i uljepšavamo život djece, a izuzetak nije bila ni ova godina, kada su sva tri prijavljena projekta nagrađena.


Inače, koncept Gradova – prijatelja djece zamišljen je da motivira i potiče lokalnu upravu na unapređenje svih aspekata života djece i mladih, a činjenica da smo dobili puno priznanja, govori o uspješnosti projekta, kazao je gradonačelnik Obersnel te najavio kako će za nekoliko tjedana biti otvorena i Dječja kuća, namijenjena prvenstveno radu s djecom, a u kojoj će svoje mjesto imati Gradsko kazalište lutaka, Art-kino i Gradska knjižnica.Akciju naziva Eugenijalci ostaju doma, koju potpisuju osnovnoškolci OŠ »Eugen Kumičić«, predstavila je ravnateljica Ana Anić Opašić, rekavši kako je glavni cilj projekta bio usvajanje znanja o koronavirusu te osnaživanje pozitivnog stava i odgovornog ponašanja prema zdravlju kod djece i njihovih bližnjih u vrijeme online nastave i situacije globalne epidemije. Školskom projektu odazvali su se svi razredni odjeli, a posebnim se istaknuo videouradak 3. c razreda.


»Brickzine – medij o stvaranju kulture za djecu« časopis je Gradske knjižnice Rijeka koja ulaže veliku energiju u rad s najmlađima, od poticanja čitanja do informatične pismenosti mladih, a svako priznanje poticaj im je za daljnji rad, pojasnio je ravnatelj ustanove Niko Cvjetković.


Brickzine nastoji pružati kvalitetne edukativne sadržaje za djecu i roditelje iz šireg područja kulture, a u online izdanju na dnevnoj bazi nudi informacije o kulturi te preporuke, priče i vijesti.


Ptičje kućice


Projekt Park ptičjih kućica realiziran je u sklopu programa Zeleni val, unutar projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. i prošle je godine rezultirao postavljanjem 30 kućica na različitim lokacijama u gradu za 13 lokalnih ptičjih vrsta.Voditeljica projekta, arhitektica Dragica Vukelić, istaknula je kako su u projektu sudjelovali brojni stručnjaci, arhitekt i stolar Ivan Juretić te ornitolog Goran Sušić, a ostvaren je uz pomoć učenika trećih razreda OŠ »Nikola Tesla« i njihovih učiteljica.


Za najakciju Eugenijalci ostaju doma Osnovna škola »Eugen Kumičić« osvojila je 5.000 kuna, kao i Gradska knjižnica Rijeka za časopis Brickzine, dok je nagrada od 2.500 kuna uručena Neformalnoj inicijativi grupe građana Kvart za 5 za projekt Park ptičjih kućica.