Zaklada Sveučilišta

Nagrade za transfer znanja dobili Pomorski i Građevinski fakultet u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerUpravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci donio je Odluku o dodjeli Nagrade za transfer znanja, a nagrade su pripale timovima Pomorskog i Građevinskog fakulteta. Riječ je o primjeru dobre prakse uspješnog transfera znanja dviju prijava, a radi se o »CMA brodovi Hrvatska«, odnosno kreiranju i izvođenju programa izobrazbe cjeloživotnog obrazovanja za pomorce kompanija CMA CGM, ured CMA brodovi Hrvatska: Simulator Shiphandling & Manoeuvring Course, Pilot Management Course. Rad na brodovima na koje se primjenjuje IGF Pravilnik u kategoriji Poslovna suradnja.


Nagrada se dodjeljuje timu s Pomorskog fakulteta, izv. prof. dr. Vlado Frančić te Sveučilišta u Rijeci, doc. dr. Srđan Žuškin i izv. prof. dr. Dean Bernečić. Riječ je o primjeru poslovne suradnje predlagatelja i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kroz program izobrazbe pomoraca, koji se sastoji od evaluacije sposobnosti polaznika i napredovanja u stručnom zvanju, odnosno stjecanja kompetencija nužnih za prelazak na brodove druge veličine. Izobrazba je koncipirana od unaprijed pripremljenih vježbi na brodovima definirane veličine i manevarskih karakteristika, u specifičnim područjima, uz primjenu sigurnih postupaka navigacije.


Istovremeno je nagrađen i tim Građevinskog fakulteta za transfer znanja »Potpora tehničkom razvoju inovativnog panelnog konstrukcijskog sustava zgrade u kategoriji Inovacijski projekti«. Nagrada se dodjeljuje timu u sastavu: prof. dr. Davor Grandić, doc. dr. Paulina Krolo, doc. dr. Natalija Bede i doc. dr. Vedran Jagodnik. Riječ je o primjeru inovacijskog projekta u segmentu provedbe laboratorijskih ispitivanja mehaničkih svojstava svih komponenata kompozitivnog panela: MgO ploče, polimerne pjene i čeličnih profila te izrade numeričkih simulacija panela kao potpore tehnološkom razvoju inovativnog panela konstrukcijskog sustava zgrada tvrtke Tehnoplast profili.
Uzimajući u obzir i prepoznajući potencijal svih prijava, Upravni odbor ujedno dodjeljuje i posebno priznanje prijavi Končar distributivni i specijalni transformatori d.d. – Mjerenje i analiza vibracija energetskih transformatora tvrtke Končar D&ST d.d. s ciljem smanjivanja buke, čiji je voditelj prof. dr. Saša Zelenika.


Natječaj za transfer znanja Zaklada raspisuje u suradnji s tvrtkama partnerima Alarm Automatika i Geotech u sklopu programa Riječka ideja – smjer POTICAJ, s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja primjera dobre prakse, odnosno uspješnih transfera znanja sa Sveučilišta u Rijeci u gospodarsku i širu zajednicu, a ove godine na natječaj se prijavilo pet prijava.