Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nagrada Sveučilišta: Prepoznat trud i rad Karle Pilat

Ingrid Šestan KučićRIJEKA – Studentica prve godine diplomskog sveučilišnog studija Psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Karla Pilat, ovogodišnja je najuspješnija studentica s invaliditetom, a nagrada u iznosu od tisuću kuna dodijeljena joj je jučer u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Karla kaže da se ove godine prvi put prijavila na natječaj za nagradu.


– Nisam očekivala da ću baš ja biti odabrana i moram priznati da se ne sjećam kada sam cijeli dan bila toliko sretna. Ne skidam osmijeh s lica. Jako je lijepo da su rad i trud prepoznati. Želim pokazati sebi i drugima da se može i da ne postoje stvari koje ograničavaju. Samo je nebo granica, kaže Karla. U slobodno je vrijeme, dodaje, jako aktivna u lokalnoj zajednici u svom Pazinu, gdje uglavnom radi s mladima, a pored toga svira klavir, druži se s prijateljima, uči i otkriva nove spoznaje u psihologiji. U svojim studentskim danima ima samo pozitivna iskustva, jer kako kaže i na Odsjeku za psihologiju i u Studentskom naselju Trsat, gdje je smještena, svi su uvijek spremni pomoći.


Voditeljica Ureda za studente s invaliditetom pri Sveučilišnom savjetovališnom centru, Sandra Nuždić, kaže pak da su uz Karlu još tri prijavljene kandidatkinje zaslužile priznanja i čestitke za uloženi trud i postignut uspjeh tijekom studija, a riječ je o Lani Jovanović s Filozofskog fakulteta te Rosandi Batinica i Natali Žgomba s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.
– Kako ove godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom ne možemo proslaviti uživo, studenti aktivni u Uredu za studente s invaliditetom SSC-a su pripremili studentski videoleksikon u režiji volonterke Ureda Nike Dorčić kako bi pokazali da su studenti s invaliditetom isto tako samo studenti, sa svojim individualnim interesima, željama i posebnostima, navodi Nuždić.