Obnova

“Tkon” prinova u floti Jadrolinije: Nacionalni brodar kupio brod Rapske plovidbe izgrađen u “Lencu”

Marinko Glavan

»Tkon« je dugačak 42, a širok 15,3 metra, kapaciteta 250 putnika i 35 vozila. Izgrađen je u brodogradilištu »Viktor Lenac« 2003. godine, a plovio je u floti Rapske plovidbe pod imenom »Sveti Kristofor«RIJEKA – Jadrolinijinoj floti priključen je trajekt »Tkon«, kao 55. brod u floti nacionalnog brodara. Putnički RO–RO brod »Tkon« dugačak je 42 metra, a širok 15,3 metra, kapaciteta 250 putnika i 35 vozila. Izgrađen je u brodogradilištu »Viktor Lenac« 2003. godine, a plovio je u floti Rapske plovidbe, pod imenom »Sveti Kristofor«.


Prema najavi Jadrolinije, trajekt »Tkon« će preuzeti liniju Biograd – Tkon koju trenutačno održava trajekt »Prizna«, brod star više od 50 godina. Ovom se investicijom, ističu iz Jadrolinije, nastoji povećati kvaliteta usluge za putnike na liniji Biograd – Tkon, kroz omogućavanje pouzdane veze u svim vremenskim uvjetima, ali i ugodnijeg putovanja u suvremenijem i znatno bolje opremljenom brodu. Novi brod poboljšat će i uvjete života i rada posade na liniji.


Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta izrazio je zadovoljstvo najnovijim ulaganjem, kazavši kako se njime nastavlja odlučan pravac obnove flote.
– Obnova flote je ujedno i strateški cilj razvoja Jadrolinije. Riječ je o petom brodu priključenom floti u posljednje četiri godini te će njegov kapacitet i maritimne sposobnosti znatno utjecati na povećanje kvalitete usluge. Vjerujemo da će putnici na liniji Biograd – Tkon ovu promjenu dočekati s veseljem s obzirom na starost trajekta »Prizna« koji ih je do sada vjerno služio, no čija zamjena stiže kao pozitivan znak napretka i bolje povezanosti. Jadrolinija nastavlja biti pouzdana veza hrvatskih otoka i kopna, a naša je odgovornost neprestano promišljati kako tu vezu učiniti još boljom, kazao je Sopta.


»Tkon« je drugi Jadrolinijin novonabavljeni trajekt namijenjen zadarskom plovnom području, nakon što je lani nabavljen »Ugljan«, a trenutačno je na remontu, u brodogradilištu »Punat«, gdje će biti i obojen, u skladu s vizualnim identitetom Jadrolinije. Njegovo uključivanje u liniju planirano je u visokoj sezoni ove godine, kada se očekuje pojačan rast prometa. Odabirom imena ovog trajekta, istaknuto je iz Jadrolinije, nastavlja se tradicija imenovanja prema hrvatskim otocima, a imenom Tkon, gradu na otoku Pašmanu, dodatno se naglašava povezanost novog trajekta s linijom na kojoj će ploviti.