Gradilište na Kantridi

Na temeljima legendarne tvornice RIO niču tri zgrade: Od 273 stana polovica već prodana, rezervirana i tri penthousea

Biljana Savić

Prva i druga etaža zgrada već je gotova / Foto S. DRECHSLER

Prva i druga etaža zgrada već je gotova / Foto S. DRECHSLER

I poslovni su prostori iznajmljeni ili prodani u tren oka – ugovor o najmu sklopile su Plodine, DM i ljekarna, a bit će tu i kafić, frizerski i kozmetički salonRIJEKA  Izgradnja stambenog kompleksa Rio – Kantrida u punom je zamahu. Kako doznajemo od investitora, u tijeku su armirano-betonski radovi i počeli su se dizati stanovi. Prva i druga etaža su gotove, kao i prostor gdje će biti trgovački centar. Glavni izvođač radova je Kamgrad d.o.o., koji je gradnju počeo krajem prošle godine. Dakle, tri nove zgrade bit će izgrađene na ruševinama legendarne riječke tvornice RIO.U prizemlju novog stambeno-poslovnog kompleksa smjestit će se manji trgovački centar iznad kojega je u tijeku izgradnja triju stambenih zgrada, koje će imati osam, deset i trinaest katova s 273 stana. Stanovi u ponudi su jednosobni plus dnevni boravak, dvosobni s dnevnim i trosobni s dnevnim boravkom, a na vrhu su penthausi s velikim terasama i panoramskim pogledom na cijeli Kvarner. Moguće je i spajanje stambenih jedinica u veće stanove.


Gradilište novog stambenog kompleksa na Kantridi snimljeno iz zraka / Foto Sergej DRECHSLER

Gradilište novog stambenog kompleksa na Kantridi snimljeno iz zraka / Foto Sergej DRECHSLER


Na ravnom krovu iznad trgovačkog centra između zgrada predviđene su zelene površine sa sadržajima namijenjenim isključivo stanarima. Ovaj stambeno-poslovni, ali prvenstveno stambeni kompleks uključuje i dvije podzemne etaže s parkirnim mjestima isključivo za stanare, a trgovački centar imat će vanjska parkirna mjesta.


Specijalizirana proizvodnjaRIO, Riječka industrija odjeće, osnovana je 1947. godine i kakva-takva preživjela rat, pretvorbu i privatizaciju, za razliku od većine riječkih tvornica, a onda pak izmakla raljama stečaja i preživjela zadnju klopku – stečajnu nagodbu. U zlatno doba RIO je zapošljavao tisuće djelatnika, točnije djelatnica, jer žene su činile 80 posto radne snage, hranio je velik broj riječkih obitelji, a za vrijeme Domovinskog rata ni jedna jedina plaća nije zakasnila, a kamoli izostala. RIO nema groblje, živo je i dan-danas, s manje djelatnika, ali s uže specijaliziranom proizvodnjom živi i kako-tako posluje na Zametu u bivšem centru Cerini.


Rok za završetak izgradnje je lipanj 2022. godine. Hoće li on biti ispoštovan?– Ne da će biti ispopštovan, nego svi hodogrami pokazuju da će biti gotovo i ranije, kaže nam Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine, koja kao konzultant s investitorom, tvrtkom RIO Projekti d.o.o., u suradnji s urbanistima, arhitektima ovaj projekt razrađuje već nekoliko godina. Dogma je njihov partner zadužen za prodaju stambenih i poslovnih prostora. A prodaja ide iznenađujuće dobro, kaže Papeš.


– U vrijeme koronakarantene, skoro se ništa nije prodavalo, a mi smo prodavali ove stanove. Prvi put u povijesti imamo kupce koji kupuju na neviđeno, putem naših videoprezentacija i e-pošte, deset smo stanova prodali putem e-pošte. To su ljudi izvan Hrvatske, iz Washingtona, Zuricha, Beča, Berilna, Sarajeva, Kine, Amsterdama i Švedske, uglavnom naši državljani, ali ima i nešto stranaca. Oko 50 posto kupaca zasad nam je iz Rijeke, a zanimljivo je da polovica njih uopće nije imala namjeru kupiti stan, već ih je privukao ovaj projekt, dok je 40 posto kupaca izvan Hrvatske. Od ukupno 273 stana, već je polovica prodana ili rezervirana, a od 12 penthausa, tri su rezervirana. I poslovni prostori iznajmljeni su ili prodani u tren oka – ugovor o najmu sklopile su Plodine, DM i ljekarna, a bit će tu i kafić, frizerski salon, kozmetički salon i salon za šišanje i kupanje pasa.