Vijenac u more

Na Sv. Nikolu spomen na sve stradale i nestale pomorce: Prema moru se treba odnositi s poštovanjem

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vijenac u more tradicionalno je i simbolično položen s broda »Vid« Lučke kapetanije u akvatoriju ispred riječke lukeU spomen na sve stradale i nestale u moru u povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, tradicionalno je danas položen vijenac u more.


Simboličnom činu polaganja vijenca u more s broda »Vid« Lučke kapetanije u akvatoriju ispred riječke luke, nakon molitve za sve stradale i nestale u moru te blagoslova koji je održao povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, velečasni Mario Gerić, prisustvovali su predsjednica Gradskog vijeća Rijeke Ana Trošelj, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, lučki kapetan Darko Glažar te tajnica Organizacijskog odbora Marica Njegovan.


– Na današnji dan smo u mislima sa svim pomorcima koji širom svijeta obavljaju svoje poslovne zadaće, ali i s onima koji više nisu s nama. More daje, ali more i uzima. Stoga se valja s poštovanjem odnositi prema toj snazi i ćudi mora, poručio je lučki kapetan Glažar.
Tradicionalno polaganje vijenaca u more dio je programa obilježavanja blagdana sv. Nikole, koji se održava u organizaciji Odbora za obilježavanje sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika i ribara na području Riječke nadbiskupije i PGŽ-a.


U sklopu obilježavanja blagdana, spušten je vijenac u more i na mjestu stradanja broda »Igrane« i »S. Nicolὸ« ispred Kostrene, uz svečane mise u crkvi sv. Nikole Biskupa u Rijeci te u crkvama u Kraljevici, Kostreni i Voloskom.