Nešto je to skuplje nego li prošle godine kada su se na istoj tržnici prodavale za 8 eura po kilogramu
povezane vijesti
Osunčana centralna riječka tržnica, lijep dan, a u ponudi svega. Na placu su stigle i jagode, krupne i crvene, na kartonskoj ploči neke se od njih opisalo i slatkima. Cijena im je 2,5 eura po mjerici u kojoj je otprilike četvrtina kilograma, što znači da se kilogram kreće oko 10 eura. Nešto je to skuplje nego li prošle godine kada su se na istoj tržnici prodavale za 8 eura po kilogramu, no nadajmo se da će se cijena snižavati kako ih bude sve više u ponudi.
Osim toga, na placi se našlo i limuna po cijeni od 2,5 eura po kilogramu te naranči za 2 eura po kilogramu. Cijena jabuka raznih sorti uglavnom se kretala između 1 i 2 eura po kilogramu. Što se povrća tiče, moglo se naći odličnog domaćeg poriluka za 3 eura po kilogramu, a špinat sada pretežito košta oko 3 eura po kilogramu, što je zaista veliko pojeftinjenje u usporedbi s dosadašnjih 4 eura i više.
U ribarnici su pojeftinile srdele i inćuni pa su se prodavali po cijeni od 2 eura po kilogramu, bilo je i raža za 10 eura po kilogramu, trilje za 3, a bilo je i još živih rakovica za 8 eura. Na prostoru između Plodina i Kazališnog parka bilo je nekoliko štandova s cvijećem, a pažnju su najviše krale sadnice predivnih maćuhica koje su se prodavale za 50 centi po komadu.
S obzirom na to da je među najjeftinijim proizvodima s place upravo jabuka, evo jednog recepta s jabukama. Za jednostavan desert s jabukama trebat će vam 5 do 6 jabuka, najbolje sorte Granny smith, 100 g šećera, 100 g maslaca, malo soli i lisnato tijesto. Ogulite i izrežite jabuke na četvrtine, a u tavi koja može u pećnicu karamelizirajte maslac i šećer. Dodajte jabuke u karamelu, kuhajte dok ne omekšaju.
Zagrijte pećnicu na 180°C, prekrijte jabuke s lisnatim tijestom, uvucite rubove unutra i pecite dok ne bude zlatne boje. Kada se ohladi, okrenite na tanjuru i poslužite sa šlagom ili sladoledom.