Priča s place

Na riječku tržnicu stigle prve ovosezonske jagode, mjerica im je zasad skuplja nego što je bila lani

Katarina Bošnjak

Nešto je to skuplje nego li prošle godine kada su se na istoj tržnici prodavale za 8 eura po kilogramu



Osunčana centralna riječka tržnica, lijep dan, a u ponudi svega. Na placu su stigle i jagode, krupne i crvene, na kartonskoj ploči neke se od njih opisalo i slatkima. Cijena im je 2,5 eura po mjerici u kojoj je otprilike četvrtina kilograma, što znači da se kilogram kreće oko 10 eura. Nešto je to skuplje nego li prošle godine kada su se na istoj tržnici prodavale za 8 eura po kilogramu, no nadajmo se da će se cijena snižavati kako ih bude sve više u ponudi.


Osim toga, na placi se našlo i limuna po cijeni od 2,5 eura po kilogramu te naranči za 2 eura po kilogramu. Cijena jabuka raznih sorti uglavnom se kretala između 1 i 2 eura po kilogramu. Što se povrća tiče, moglo se naći odličnog domaćeg poriluka za 3 eura po kilogramu, a špinat sada pretežito košta oko 3 eura po kilogramu, što je zaista veliko pojeftinjenje u usporedbi s dosadašnjih 4 eura i više.


U ribarnici su pojeftinile srdele i inćuni pa su se prodavali po cijeni od 2 eura po kilogramu, bilo je i raža za 10 eura po kilogramu, trilje za 3, a bilo je i još živih rakovica za 8 eura. Na prostoru između Plodina i Kazališnog parka bilo je nekoliko štandova s cvijećem, a pažnju su najviše krale sadnice predivnih maćuhica koje su se prodavale za 50 centi po komadu.




S obzirom na to da je među najjeftinijim proizvodima s place upravo jabuka, evo jednog recepta s jabukama. Za jednostavan desert s jabukama trebat će vam 5 do 6 jabuka, najbolje sorte Granny smith, 100 g šećera, 100 g maslaca, malo soli i lisnato tijesto. Ogulite i izrežite jabuke na četvrtine, a u tavi koja može u pećnicu karamelizirajte maslac i šećer. Dodajte jabuke u karamelu, kuhajte dok ne omekšaju.


Zagrijte pećnicu na 180°C, prekrijte jabuke s lisnatim tijestom, uvucite rubove unutra i pecite dok ne bude zlatne boje. Kada se ohladi, okrenite na tanjuru i poslužite sa šlagom ili sladoledom.