22. izdanje

Na riječkom festivalu znanosti više od 100 događanja na 30 lokacija

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Glavna tema 22. po redu izranja te manifestacije je "Inteligencija"Ovogodišnje riječko izdanje Festivala znanosti, koje će se održati od 22. do 27. travnja imat će više od 100 događanja na 30 lokacija, a bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama – najavila je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Bojana Ćulum Ilić.


Glavna tema 22. po redu izranja te manifestacije je “Inteligencija”, a istovremeno će se manifestacija odvijati i u dvadesetak drugih hrvatskih gradova.


S ciljem edukacije građana i popularizacije znanosti idućeg tjedna će se održati brojna predavanja, tribine, radionice i izložbe, a kako je istaknuo prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Gordan Jelenić jedino se Rijeka može podičiti da već 22 godine u kontinuitetu organizira tu manifestaciju, jer se Festival održavao i u online izdanju za vrijeme pandemije.
– Sveučilište u Rijeci popularizaciju znanosti vidi kao njen važan dio, ali i kao dio kojim doprinosimo društvu, jer razvojem znanosti podiže se kvaliteta života općenito, kazao je prorektor.


Dodajući da je Grad Rijeka s ponosom sponzorirao dio programa festivala Lana Golob je istaknula zadovoljstvo što znanstvenici približavaju svoj rad i znanstvene teme javnosti, dok je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Niko Cvejtković istaknuo uvijek dobru posjećenost manifestacije.


Svečano otvorenje ovogodišnjeg Festivala, najavila je prof. dr. Ćulum Ilić, bit će 22. travnja s početkom u 11 sati u Dječjoj kući.


– Nakon otvorenja uslijedit će tribina “Kada će roboti imati visoku emocionalnu inteligenciju?”.


Tijekom idućeg tjedna dječji će se program događati u Dječjoj kući, a program za odraslu populaciju u Dvorani susreta Gradske knjižnice Rijeka, na taj će način roditeljima biti praktično posjetiti događanja s djecom.


U programe “Vrtići za vrtiće” i “Škole za škole” uključilo se čak 15 škola i 15 vrtića, najavila je prof. dr. Ćulum Ilić.


Javna popularna predavanja, koja će se održavati u Gradskoj knjižnici Rijeka, moći će se pratiti uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti, a ovogodišnja se manifestacija održava u organizaciji Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci i Udruge Zlatni rez, uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradsku knjižnicu Rijeka, Udrugu za razvoj visokoga školstva Universitas, Zakladu Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.