Vrtoglave cijene

Na riječkoj placi se pojavile i prve ovogodišnje šparoge. Cijena im ide i do 50 eura po kilogramu!

Katarina Bošnjak

Ilustracija Leona Teodorović

Ilustracija Leona Teodorović

Prije samo dvije godine kilogram šparoga bio je maksimalno 20 eura



Glavna riječka tržnica jučer je ujutro bila poprilično dobro posjećena, a kod nekoliko prodavača mogle su se naći i prve ovogodišnje šparoge. Cijene prvih šparoga nikada nisu bile više no ove godine, a radi se o cijeni koja dostiže i 50 eura po kilogramu.


Kod pojedinih prodavača može se naći i za 40 eura po kili, a bez obzira na izuzetno visoku cijenu, šparoge se svejedno kupuju. Jedan mac košta oko 5 eura, što ne zvuči pretjerano skupo, posebice s obzirom na to da su kupci navikli na izrazito visoke cijene šparoga, međutim, to je svega 100 grama šparoga – dakle, jedva dovoljno za jedan obrok.


Prisjećamo se, prošle su godine prve šparoge koštale najviše 40 eura po kilogramu, dok su prije dvije godine pak bile duplo jeftinije, oko 150 kuna, odnosno oko 20 eura. Činjenica da se šparoge na placi kupuju, istovremeno nam govori i da se poprilično lako prilagođavamo cijenama, ali i da su šparoge delicija koja bez obzira na cijenu uvijek uspijeva pronaći svoje kupce. Divlje su šparoge preferirane, pa se rijetko tko okreće kupovini onih iz uzgoja, ali bitno je navesti i njihovu cijenu.




Naime, u dućanima se 250 grama šparoga iz tzv. organskog uzgoja može naći po cijeni od oko 5 eura, odnosno 20 eura za kilu, što je više nego duplo jeftinije od šparoga na placi.


Međutim, kada se u obzir uzmu vrijeme i trud koji se ulažu u pronalaženje i branje šparoga, a često i nepristupačna područja na kojima rastu, a koja su nerijetko i staništa zmija, cijena na placi može se lakše opravdati.