SIGURNOST NA MORU

Na polarnom kruzeru Scenic Eclipse u riječkoj luci održana vježba gašenja požara i spašavanja ljudi

Jakov Kršovnik

Marko Gracin

Marko Gracin

Vježbom su se željele testirati sposobnosti i kapacitet sudionika te upozoriti na slabosti i priliku za poboljšanje. U vježbi je simuliran pad helikoptera na helidromu, nakon čega je požar ugrozio niže katove, uključujući brodski restoran

RIJEKA – Riječki vatrogasci testirali su svoju spremnost i održali vježbu gašenja požara na polarnom kruzeru Scenic Eclipse. Brod, koji slovi za najluksuzniji ekspedicijski kruzer na svijetu, trenutno je usidren u riječkoj luci, dok se ne smiri pandemija koronavirusa, a Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, rekao je da su zahvalni posadi broda koja je iskazala susretljivost i omogućila priliku za vježbu u kojoj je sudjelovalo pedesetak vatrogasaca, bolničara i svih drugih koji su aktivni u nemilom slučaju da se požar dogodi.


– Inscenirali smo vježbu kao da se helikopter pri slijetanju na kruzer, srušio na helidromu na osmoj palubi, zbog tehničke neispravnosti, što je uzrokovalo požar. Zbog izlijevanja goriva i pucanja stakala između sedme i osme palube zamišljeni se požar proširio na restoran na sedmoj palubi, rekao je Gauš, a vatrogasci su uz zvuk sirene došli na intervenciju.


Foto galerija: Vježba spašavanja i gašenja požara na kruzeru u riječkoj luci Foto: Marko Gracin


Remorker je također pripomagao u zamišljenju gašenog požara, a vatrogasci su se ljestvama popeli na sedmu palubu i na bolničkom krevetu iznijeli “ozlijeđenog” pripadnika posade, pomoću košare. No, Gauš nam je rekako kako se izvana vidio samo mali dio zamišljene akcije.


– Dio vatrogasaca ušao je na brod s obale te su se odvojili u dvije grupe od kojih je jedna otišla prema restoranu, a druga prema hotelskom dijelu, odnosno trećoj palubi na kojoj smo zamislili spašavanje osobe koja je zaostala, kaže Gauš. Iako inače posada reagira i pokušati uputiti sve putnike prema izlazima u slučaju nužde, ovoga puta odlučili su predvidjeti da je jedan putnik “zaglavio” jer se i takve stvari znaju dogoditi.