Obilazak

Na plaži Oštro nedaleko Kraljevice kupači uživaju još od davne 1892. godine. Posjetili smo je i mi

Mirna Šumberac

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Plaža je dijelom šljunčana i dijelom betonska, a sadrži i dio namijenjen osobama s invaliditetom. Ima besplatan tuš, koševe za smeće i svlačionice, a planira se i izgradnja vanjske teretane Jugoistočno od Kraljevice smjestila se plaža Oštro koja je otvorena davne 1892. godine i to baš na tom mjestu zbog zavjetrine i zimzelene šumice. Kupalište je, također, dio kampa Oštro koji je, kao i plaža, dobio ime po istoimenom poluotoku na kojem se nalazi.


Kad se već spominje kamp, neminovno je spomenuti i lanternu Rt Oštro, nepokretno kulturno dobro izgrađeno 1872. godine i jedan od najstarijih svjetionika koje je izgradila Austro-Ugarska Monarhija kao dio projekta osvjetljavanja pomorskih komunikacija prema riječkoj luci.


Puno hlada


Dolazak na plažu poprilično je jednostavan, parkiralište na koje smo naišli bilo je divlje, no u blizini kampa postoje predviđena parkirališna mjesta. Na početku plaže nalazi se Klub podvodnih aktivnosti “Adria” koji nudi posudbu i najam opreme za ronjenje.
Plaža je dijelom šljunčana i dijelom betonska te, također, sadrži i cjelinu koja je namijenjena za osobe s invaliditetom. Uz nju se nalazi staza uz koju se nižu apartmani, vile i objekti od kojih je mnogo njih nažalost napušteno i devastirano. Nadaleko od kluba “Adria” je i Dom za djecu i mladež Kraljevica – Oštro.


Foto galerija: Plaža Oštro, Kraljevica Foto: Damir Škomrlj


Plaža je opremljena besplatnim tušem, a u blizini se nalazi i onaj koji se naplaćuje 2 kn. Također, sadrži koševe za smeće i svlačionice, a u planu je i izgradnja popularne vanjske teretane. Što se tiče sanitarnog čvora, tu je jedan uvijek “oku ugodan” Toi-toi.


Prirodnog hlada je puno zbog reda stabala koje čine sjenicu. Nažalost, kupači će morati donijeti svoje suncobrane i ležaljke jer nema mogućnosti iznajmljivanja. More nam se učinilo osrednje čistim, no možda nas je zavarala boja dna koja nije pješčana s obzirom na to da je na web-stranici “Kakvoća mora u Republici Hrvatskoj” plaža Oštro dobila izvrsnu ocjenu.


Dosta kupača


Na plaži je bilo dosta kupača, no ako se usporedi s prijašnjom sezonom, moglo bi se reći da je bila poluprazna što nam je potvrdio vlasnik malog, pokretnog, dućana koji je otvoren ovih dana.


– Sezona je strašna, nema ljudi, tek je sad došlo nešto, inače bi s otvaranjem dućana počeli i ranije, ovako nije imalo smisla, rekao je Bruno Rešetar.Isto su nam potvrdili i vlasnici obližnjih kafića, uzdišući i sliježući ramenima. Treba se strpjeti i izdržati!


– Nema toliko puno ljudi kao, recimo, u Kostreni. Parking je besplatan, a preko vikenda ga je malo teže naći. Može se reći da nedostaje sadržaja, ali meni takva plaža odgovara, a isto tako u blizini je kamp gdje sadržaja ne nedostaje. Jedino što bi se na plaži moglo urediti je prilaz jer je dosta oštar, ipak smo na Oštru, našalila se Petra Linić koja je česta posjetiteljica plaže.


Pristupačne cijene


Pohvalila ju je i Ruža iz Šmrike čiji smo mir i uživanciju malo uzdrmali pa nije htjela stati ispred fotoaparata. Više sreće drugi put.


Šetajući se uz plažu prema kampu naišli smo na vodeni park oko kojeg se okupilo nešto djece, korištenje istog pola sata košta 40 kn, sat vremena 60, a cijeli dan 140 kn. Tu smo sreli Snježanu Vučković koja dolazi iz svoje vikendice u Mrkoplju.– Jedan dan biramo šumu i planine, drugi dan more. Godinu dolazimo ovdje i jako nam se sviđa, jedino pogled baš i ne. Također, plaža ima i dobru ponudu ugostiteljskih objekata, rekla je.


Ono što je za svaku pohvalu je solarna klupica za punjenje mobitela preko USB-porta koja se nalazi tik uz plažu u blizini kafića uz kamp.


U kafićima se, najčešće, kao i uvijek, prodaje kava čiji je raspon cijena od 8 do 16 kn ovisno o tipu kave te pivo koje je moguće kupiti po cijeni od 16 do 22 kn što je relativno niska cijena za beach barove.


Što se tiče hrane, plaža nudi restoran u sklopu kampa i pekarnicu. Sve u svemu Oštro zaslužuje vrlo dobru ocjenu.


Ocjena


  • Pristup plaži                                               9
  • Pristup moru                                            10
  • Plaža                                                            9
  • Ugostiteljske usluge                                10
  • Sadržaji                                                        7
  • Parkiralište                                                 9
  • Čistoća                                                         9
  • Pridržavanje epidemioloških mjera      9


Podmorska poučna staza i projekt “Mare Modul”


Podmorje Kraljevice 2014. je godine obogaćeno prvom podmorskom stazom na Kvarneru koja je namijenjena roniocima kako bi se upoznali sa živim svijetom kvarnerskog primorja. Staza se sastoji od 20 ploča postavljenih na podvodnim lokacijama do dubine od 15 metara na kojima se nalaze podaci i zanimljivosti o životu morskih organizama.


Također, u blizini Kluba podvodnih aktivnosti “Adria” 2018. godine postavljena je i podmorska izložba projekta “Mare Modul” u suradnji s međunarodnim znanstvenim projektom MERCES (obnova ekosustava u promjenjivim europskim morima).


Radi se o suradnji umjetnika i znanstvenika, a u podmorju su postavljene keramičke skulpture čija je konačna namjena bila da postanu staništa za morske organizme.


Trideset eksponata postavljeno je na ravno pjeskovito dno u blizini velikog sidra – lokacije koja je poznata roniocima.


Cilj izložbe bio je poslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja.