Perzeidi

Na Platku, Lošinju i Fužinama promatranje “suza sv. Lovre”: Očekuje se 100 meteora na sat

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteoraKao i svake godine oko spomendana sv. Lovre 10. kolovoza događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars.


Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.


Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem.


Promatranja u Fužinama, na Platku i Lošinju
Na širem riječkom području Akademsko astronomsko društvo Rijeka upriličuje organizirano promatranje Perzeida na dvije lokacije, u Fužinama i na Platku, dok Astronomsko društvo “Leo Brenner” organizira promatranje na lošinjskoj plaži Artatore.


U Fužinama će se promatrati u selu Roswell, i to od 21.30 do 1 sat, a na Platku se kod planinarskog doma okupilo već u 21 sat i promatrat će se sve do 4 ujutro. Na plaži Artatore na Lošinju promatra se od 21 do 23 sata.


No, i sami možete uživati u ovom nebeskom spektaklu – kako preporuča Hrvatski astronomski savez, nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.Činjenice o Perzeidima


Nekoliko činjenica o Perzeidima:


Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle


Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej


Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza


Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu


Brzina meteora: oko 59 km/s


Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.Pjesma 10 Agosto


Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:


San Lorenzo, io lo so perché tanto


di stelle per l’aria tranquilla


arde e cade, perché si gran pianto


nel concavo cielo sfavilla…


Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”.


U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.Upute za opažače


Upute za opažače:


  • ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja