"NE" EKSPLOZIVU

Na Orehovici se digli na noge zbog miniranja na čvoru riječke obilaznice: “Ne želimo strahovati”

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Miniranje zbog rekonstrukcije čvora na riječkoj obilaznici unijelo je strah i nemir među stanovnike OrehoviceProbno miniranje stijenskog zasjeka iznad lokalne ceste Put pod Rebar na Orehovici, koje GP Krk izvodi radi izgradnje nove trase navedene prometnice (MC30) u sklopu rekonstrukcije i dogradnje čvora Orehovica, pratio je protestni skup građana.Uz petnaestak građana i nekolicinu novinara, bili su tu i policajci Policijske uprave primorsko-goranske, koji su trakama ogradili područje miniranja i osiguravali promet koji je za vrijeme miniranja privremeno bio zatvoren na lokalnoj cesti i autocesti te brinuli o sigurnosti građana. Skup je na zahtjev građana koji žive u blizini gradilišta organiziralo Vijeće Mjesnog odbora Orehovica.


Foto galerija: Prosvjed zbog miniranja na Orehovici Foto: Vedran Karuza
– Radi se o problematici oko izgradnje čvora Orehovica. Okupili smo se ovdje kako bismo rekli ne miniranju, ne eksplozivu, jer se prilikom izvođenja radova obavlja miniranje umjesto da se radovi izvode bez eksploziva, kako je i bilo određeno lokacijskom dozvolom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva iz 2011. godine.


Za vrijeme radova pješacima je onemogućen prolaz, na sredinu ulice postavljeni su betonski blokovi, postavljena je i loša prometna signalizacija koja ugrožava odvijanje prometa. O svemu smo obavijestili i građevinsku inspekciju, rekao je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Orehovica Damir Kamenar.


Gledali iz daljine


Dodao je kako je obavijest o miniranju stigla u petak 19. travnja, pa je Vijeće imalo kratak rok za prijavu prosvjeda policiji, jer je zakonski rok pet dana, stoga je prosvjed proglašen nelegitimnim.Građani su se okupili na gradilištu, ali ih je policija zamolila da se udalje kako bi se miniranje obavilo. Okupljenim građanima, novinarima i radnicima na gradilištu ostalo je da s pristojne udaljenosti gledaju detoniranje.


Prosvjedu su se odazvali i članovi VMO-a Orehovica Dajna Jogan Linić i Sandy Mijatović, koji su rekli kako građani “pušu i na hladno”, nakon što su se prigodom miniranja za potrebe izgradnje luke Brajdica osamdesetih godina prošlog stoljeća dogodila brojna oštećenja na kućama na Orehovici.


Foto Vedran Karuza


– Tada je i donesena uredba o zabrani miniranja, odnosno upotrebi eksploziva. Postoje i drugi, možda malo skuplji načini, koji se koriste u drugim europskim zemljama, a jedan od njih su kemijska sredstva, rekli su Jogan Linić i Mijatović.


Prva na udaru s istočne strane radova kuća je obitelji Sveško.– Jako dobro pamtim kada smo za vrijeme miniranja kamenoloma, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, morali napuštati svoje kuće i ići 500 metara dalje, prema Draškoj dolini. Od tada do danas nismo dobili nikakvu odštetu.


Prije mjesec dana predstavnici Hrvatskih autocesta obavili su vještačenje nove štete, nastale od ovih novih radova, odnosno treće faze izgradnje čvora Orehovica, međutim, nismo dobili izvješće.


Mi više ne želimo napuštati naše kuće, ne želimo strahovati i brinuti o sigurnosti, želimo miran život. Sve ovo može se napraviti i bez upotrebe eksploziva, s kemijskim sredstvima ili samo sa strojevima.


Mi mislimo da je ovdje riječ o pogodovanju GP-u Krk, jer smo naišli na niz nepravilnosti, sve ćemo dobro istražiti, prijaviti USKOK-u i DORH-u, kaže Jadranko Sveško.


Traže stopiranje radova


I on podsjeća na izmjenu lokacijske dozvole iz 2011. godine, pa se, dodaje, u novoj spominje plitko miniranje, s malim količinama eksploziva, “samo kako bi nas se zavaralo”, dodaje.Sveško kaže kako će građani Orehovice zajedno s Vijećem Mjesnog odbora stopirati radove, pozvati sve nadležne inspekcije da izađu na teren i žurno obave nadzor kako bi se navedeno zaustavilo te spriječilo daljnje narušavanje života i imovine građana.


– Riječ je o gorućoj situaciji koju je potrebno pod hitno riješiti jer su ovakvim postupanjem ugroženi naši životi i mi ćemo pokrenuti peticiju za zaustavljanje radova. Naime, tijekom izvođenja radova u ulici Put pod Rebar postavljeni su mali blokovi kao zaštita od grota koje padaju, dok su na autoput postavljene žičane ograde.


Prije nekoliko dana preko naše ulice doslovno je preletjela grota koja je završila na autoputu. Da je netko bio na ulici, mogao je poginuti. Ovom ulicom svakodnevno prolaze i automobili i pješaci, djeca, stariji ljudi, naša sigurnost je ugrožena. Mišljenja smo kako je potrebno postaviti željeznu barijeru, prije nego što netko nastrada, ističe Sveško.