Spomen na heroje

Na Most hrvatskih branitelja dolazi novo obilježje s imenima 206 stradalih branitelja

Ljiljana Hlača

Fot: Vedran Karuza

Fot: Vedran KaruzaRIJEKA U tijeku je postupak nabave za izradu memorijalnog obilježja s imenima poginulih branitelja koji će se izgraditi uz postojeći spomenik, odnosno Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


– Ugovaranje radova očekuje se u lipnju, a dovršetak radova očekuje se u listopadu. Zahvat sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja u iznosu od 90.000 kuna, dok je procijenjena vrijednost radova 600.000 kuna – saznajemo u gradskom Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.


– Novi zahvat provodi se na zahtjev udruga branitelja, kako bi se na vjerodostojan način istaknula imena poginulih branitelja. Novo obilježje projektirao je Studio 3LHD, a cilj ovog rješenja je istaknuti imena poginulih branitelja te ih u potpunosti integrirati u postojeću cjelinu izvedenog projekta – naveli su u Gradu Rijeci.
Memorijalna ploča bit će napravljena od kamenih blokova na kojoj će biti otisnuta 206 imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, s područja tadašnje Općine Rijeka i nalazit će se na istočnom dijelu spomenika.


Braniteljske udruge u više navrata su isticale da na spomeniku nema hrvatskog grba, nema ni rečenice da je to mjesto pijeteta za sve stradale u Domovinskom ratu, a nema ni imena poginulih.