Turistički pokazatelji

Na Kvarneru dnevno 180.000 gostiju: Hoćemo li oboriti rekord iz 2019.?

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema svim pokazateljima turistički promet u glavnoj ljetnoj sezoni bit će na razini onog iz rekordne 2019. godine.Turistička zajednica (TZ) Kvarnera je povodom očekivanja sve većeg broja dolazaka gostiju na regiju danas organizirala akciju dijeljenja vode na Graničnom prijelazu Rupa, a koja se nastavlja i kroz predstojeći vikend.


Trenutno na Kvarneru dnevno boravi 180 tisuća gostiju, a prema svim pokazateljima turistički promet u glavnoj ljetnoj sezoni bit će na razini onog iz rekordne 2019. godine.


Granični prijelaz Rupa danas su obišle Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, te Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.
Resorna je ministrica na GP-u Rupa istakla kako u Hrvatskoj boravi više od milijun gostiju. Ovo je razdoblje kada se ostvaruje 70 posto turističkog prometa, a najposjećenije županije su Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija.Isto tako kazala je kako je danas u e-savjetovanje poslana Strategija razvoja održivog turizma Hrvatske do 2030.


Brnjac je istaknula kako je riječ o izrazito važnom dokumentu jer se kroz taj dokument po prvi puta ciljeve strategije veže s financijskim ciljevima kako bi se razvilo cjelogodišnji turizam.


Strategija definira budući turistički razvoj Hrvatske kroz turizam koji vodi brigu o okolišu, koji je konkurentan, otporan i inovativan.


– Kroz financijska sredstva osigurana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) ulagat ćemo u razvoj turističkih proizvoda, u dodatnu turističku infrastrukturu, a vodeći se indeksom turističke razvijenosti razvijati i naše zaleđe.


Strategija je, rekla, bih došla u najbolje vrijeme, vrijeme geopolitičkih izazova, zdravstvenih izazova i klimatskih promjena, ukazala je Brnjac.


Dodala je kako je u izradu Strategije bila uključena akademska zajednica, kao i sam privatni turistički sektor te pozvala sve dionike da se uključe svojim prijedlozima u javno savjetovanje kako bi se pomoglo da se Hrvatsku razvije u cjelogodišnju destinaciju.Direktorica TZ Kvarnera se, pak, osvrnula na današnju akciju i aktualnu situaciju po pitanju broja gostiju na destinaciji.


– Ovom gestom htjeli smo našim gostima olakšati putovanje i dolazak u našu zemlju i regiju. Uz bočice vode, gostima smo dijelili i Kvarner Magazin – jednu od naših najtraženijih brošura.


Vjerujem da će gosti cijeniti naš trud i želju da budemo dobri domaćini, a akcija je ujedno bila i prilika da im još jednom zahvalimo što su ostali vjerni Kvarneru.


Kada govorimo o turističkom prometu, srpanj je u ovom trenutku gotovo na razinama iz 2019. godine, isto kao i prvih sedam mjeseci.


U srpnju je do sada ostvareno 3,5 milijuna noćenja, dok smo od početka godine dostigli 7,5 milijuna noćenja. Definitivni rekorderi i broj jedan su gosti iz Njemačke.


Oni već sad, od početka godine pa do danas, bilježe 5 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu, rekla je tom prilikom Peršić Živadinov.