Dani sv. Vida

Na Korzu otvorena izložba “Slovo o Rijeci” o knjigama koje predstavljaju naš grad

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izložba je nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Muzejom grada RijekeU sklopu obilježavanja blagdana sv. Vida i Dana grada Rijeke na gradskim postamentima na Korzu otvorena je izložba “Slovo o Rijeci” koja donosi tridesetak naslova knjiga koje na poseban način predstavljaju naš grad, progovaraju o njegovoj povijesti, specifičnostima i identitetu.


Izložba je nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i Muzejom grada Rijeke, a autori izložbe, Niko Cvjetković, Kristian Benić i Velid Đekić, odabravši knjige koje se tematikom vežu uz Rijeku, htjeli su proslavu Dana grada Rijeke povezati s činjenicom da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj.

Govoreći o važnosti knjiga i čitanja, aktivnosti kojom se razvija samopouzdanje i emocionalna inteligencija, a koja je uvelike obilježile pandemijsko razdoblje, zamjenica gradonačelnika Rijeke, Sandra Krpan prilikom otvaranja izložbe istaknula je da su knjige prava posebnost Rijeke.


Napomenuvši da je grad Rijeka poznat po digitalizaciji, poručila je kako se veza s knjigama ne smije izgubiti, a da knjige smatraju važnima, svjedoči i izgradnja nove Gradske knjižnice koja će se otvoriti sljedeće godine..


Autor Niko Cvjetković, ujedno i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka pojasnio je da je izložba nastala spontano u relativno kratkom vremenu, no odabir tridesetak knjiga napisanih o Rijeci nije bio lagan posao.– Teškom mukom smo odabrali tridesetak naslova, uz obećanje da će izložba dobiti svoj drugi dio. Pokušali smo prikazati Rijeku kroz povijest i specifične teme poput arhitekture, industrije, glazbu, sport i digitalne medije.


Tužni činjenicom da nismo uključili brojne naslove te svijesni da bi svatko od posjetitelja sigurno dodao koju drugu knjigu, veseli nas spoznaja da se o Rijeci zaista puno piše, istražuje, ali isto tako i puno čita, rekao je Cvjetković.


Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke ovom prilikom istaknuo je da je Rijeka poslužila kao inspiracija brojnim knjigama.Naglasio je da je najveći njih napisan od 1980-ih godina do danas te podsjetio da je upravo Muzej grada Rijeke u proteklih deset godina izdao niz kapitalnih djela posvećenih Rijeci, od onih koji govore o važnim povijesnim i gospodarskim trenucima Rijeke do manjih izdanja koja donose nešto drugačiju priču.


– Živimo u digitalno doba, ali ono nije posvađano s knjigom. Dapače, mislim da se ta dva medija itekako nadopunjavaju i supostoje, a veseli me i što polako naslućujem da će ova izložba dobiti i neke svoje buduće nastavke, zaključio je Đekić.


Otvaranje izložbe zaokružio je nastup klape Nevera koja je već tradicionalno održala koncert za Dane sv. Vida.