Postamenti

Na Korzu otvorena izložba o riječkom Europe Direct centru i prednostima EU

Vladimir Mrvoš

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Sve o prednostima EU, objasniti će vam - EugenMnogi su već zaboravili koliko je Hrvatskoj trebalo da uđe u Europsku uniji. I sada kada smo u EU, postavlja se pitanje koliko se koriste sve pogodnosti koje ona donosi. Upravo zbog toga dobro je onako u prolazu pogledati sve prednosti, za koje mnogi i ne znaju da postoje.


Sve se to može saznati na postamentima na Korzu, gdje je otvorena izložba “Dobrodošli u centar EUROPE DIRECT Rijeka” posvećena djelovanju Europe Direct centra u Rijeci.


Građani se vrlo brzo i pregledno imaju priliku upoznati se sa temama vezanim uz značaj članstva Hrvatske u Europskoj uniji.
Izložba je posvećena djelovanju Europe Direct centra u Rijeci i predstavlja teme značajne za građane poput dobrobiti ulaska Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor, informacije o značajnim investicijama u Gradu Rijeci koje su ostvarene kroz financiranje sredstvima Europske unije, prilikama koje EU nudi mladima, o mogućnostima rada u zemljama EU, zaštiti koju EU osigurava potrošačima i brojne druge teme.


Europe Direct Rijeka dio je Europe Direct mreže u Hrvatskoj i nove generacije Europe Direct informacijskih centara diljem EU-a čijom mrežom upravlja Europska komisija.


Prema Pozivu Europske komisije za podnošenje prijedloga za odabir partnera koji će u Hrvatskoj voditi EUROPE DIRECT u razdoblju od 2021. do 2025., projektni prijedlog Riječke razvojne agencije Porin dobio je visoku prolaznu ocjenu te je travnju 2021. godine sklopljen petogodišnji okvirni sporazum čime je RRA Porin postala sjedište centra “EUROPE DIRECT Rijeka” za područje Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u razdoblju od 2021. do 2025. godine.Osnovna zadaća centra Europe Direct Rijeka je olakšati komunikaciju između građana i institucija Europske unije. On djeluje kao produžena ruka Europske komisije, pružajući podršku u brzom protoku informacija o mogućnostima i prednostima dostupnim lokalnom stanovništvu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Otvarajući izložbu Nenad Antolović direktor Riječke razvojne agencije Porin, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i voditeljica centra Europe Direct Rijeka Ana Jerković, objasnili su ciljeve ove izložbe.


– Građane kroz ovu izložbu vodi lik EUGENA koji je osmišljen kako bi građanima približio rad Europe Directa Rijeka, a koji će se i u budućnosti koristiti za promociju i komunikacijske aktivnosti koje budu provodili.


Nedavno je Europe Direct Rijeka bio domaćin dvije manifestacije koje su promovirale različite programe koje EU nudi i interes građana je bio velik što pokazuje da su itekako zainteresirani saznati koje su njihove mogućnosti. S takvim aktivnostima ćemo nastaviti i u budućnosti, rekao je Antolović.


Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako Riječka razvojna agencija Porin svojom aktivnošću kroz Europe Direct Rijeka na neposredan način prezentira građanima mogućnosti koje mogu ostvariti u Europskoj uniji.


– Grad Rijeka putem korištenja EU sredstava realizirao je brojne projekte. To su projekti u kulturi, projekti vezani za izgradnju infrastrukture, projekti u vodnoj infrastrukturi, sustavu toplinarstva i javnog gradskog prijevoza.


Veliki je broj projekata su već završeni ili su su pri završetku, a sve na dobrobit građana. Iskoristili smo sve fondove koji su nam bili na raspolaganju i to ćemo nastojati činiti i u budućnosti, rekao je Filipović i pozvao sve one koji žele saznati više o mogućnostima koje mogu ostvariti da pogledaju ovu izložbu ili da se obrate Europe Directu Rijeka i da iskoriste svoja prava i mogućnosti.


Voditeljica Europe Direct centra Rijeka Ana Jerković pozvala je građane da je pogledaju ovi izložbu i da saznaju o svim mogućnostima koje pruža građanima članstvo u EU.


– I nakon više od 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, građani nisu upoznati s velikim brojem mogućnosti i prilika koje članstvo u europskoj zajednici nudi.


U cijeloj Europi osnovano je preko 440 Europe Direct centara, u Hrvatskoj ih uz naš riječki djeluje još deset, a intencija Europske komisije kao osnivača je kroz te centre plasirati važne informacije za građane na lokalnoj razini.


Kroz svoje djelovanje nastojimo informirati građane o mogućnostima, a one postoje i to za sve građane, i za mlade, i za poduzetnike, osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom, rekla je Jerković i pozvala građane da im se obrate ukoliko ih zanimaju određene informacije o mogućnostima koje im se pružaju.


Građani se mogu informirati putem kontakt broja 051 514 156 ili putem emaila [email protected] ili pak zapratiti EUROPE DIRECT Rijeka na Facebooku (@EuropeDirectRijeka) i Instagramu (@europedirect rijeka). Izložba je otvorena je do 24. travnja.