Uvid u svakodnevicu Centra

Na Korzu otvorena izložba Centra za rehabilitaciju Rijeka “Isti smo u različitosti”

Mirjana Grce

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Izložbom želimo senzibilizirati javnost prema osobama s intelektualnim poteškoćama, s autizmom, cerebralnom paralizom ili drugim teškoćama, rekla je Iva Letina 


RIJEKA – Izložbom pod naslovom “Isti smo u različitosti”, koja će do 1. veljače biti postavljena na postamentima na riječkom Korzu, javnosti je predstavljen rad Centra za rehabilitaciju Rijeka i život njegovih korisnika. Lijepo koncipirana, izložba je slikom i riječju otvorila vrata svakodnevice Centra i njegovih korisnika predstavivši spektar djelatnosti ne samo središnje kuće Centra na Brašćinama već i svih njegovih podružnica, kao i povijest te ustanove koja pruža socijalne usluge odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama, djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s autizmom.


Riječki Centar za rehabilitaciju pruža usluge smještaja, boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, usluge odgoja, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te organiziranog provođenja slobodnog vremena s ciljem podizanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom. Centar trenutno ima 243 korisnika u cjelodnevnom i poludnevnom smještaju, o kojima se brine 159 djelatnika.

Foto galerija: Na Korzu otvorena izložba Centra za rehabilitaciju Rijeka "Isti smo u različitosti" Foto: Vedran Karuza

– Izložbom želimo senzibilizirati javnost prema osobama s intelektualnim poteškoćama, s autizmom, cerebralnom paralizom ili drugim teškoćama. Želimo javnosti ukazati da osobe s invaliditetom nisu i ne bi smjele biti na marginama društva, da su potpuno ravnopravni članovi naše zajednice i društva. Želimo pokazati kako se o njima vodi sustavna briga, kako se pronalaze praktična rješenja i teorijski modeli da bi se njihovo uključivanje u lokalne zajednice učinilo što lakšim i poboljšala kvaliteta njihovog života, rekla je na otvorenju izložbe Iva Letina, ravnateljica Centra za rehabilitaciju objasnivši da se izložba održava uz podršku Grada Rijeke.


Na otvorenju su se okupili brojni korisnici i djelatnici Centra, roditelji i skrbnici korisnika, kao i predstavnici suradničkih ustanova, a pjesmom “Voljena Rijeko” u izložbu je uveo Jan Šokčević, korisnik Centra. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović poručio je da Grad Rijeka podržava brojne programe i projekte čiji je cilj podrška osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, te da ova hvalevrijedna i važna izložba svjedoči o različitosti i jednakosti, što je dio riječkog identiteta – da je ona jedan korak u promicanju jednakosti u gradu Rijeci.


Riječki Centar za rehabilitaciju na Brašćinama djeluje od 2003.

Riječki Centar za rehabilitaciju na Brašćinama djeluje od 2003. godine, no prethodno je od 1985. godine djelovao na Potoku pod imenom Centar za radno-proizvodne aktivnosti. Godine 2007. otvorena je podružnica u Krku, 2009. godine podružnica s poludnevnim boravkom na Pulcu, a 2014. Centar je dobio podružnicu Kraljevica – Oštro. Iduće, 2015. godine Centar je pokrenuo organizirano stanovanje uz podršku, a od 2020. u Centru na Brašćinama djeluje i Centar za autizam.

Misija Centra za rehabilitaciju je promicanje razvoja usluga podrške osobama s intelektualnim teškoćama putem njihovog aktivnog uključivanja u svakodnevnu društvenu dinamiku zajednice koja cijeni njihov doprinos i poštuje njihova ljudska prava i mogućnosti. Jedan od oblika provođenja slobodnog vremena, ali i terapija jesu kreativne radionice Centra. Primjerice, likovne radionice – s kojih su radovi istaknuti na izložbi – temelje se na izražavanju kroz umjetnost, a tematski ih osmišljava likovni terapeut Andrej Kurtin. Polaznici kreiraju svoja djela u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloženjima te se na taj način potiče njihova kreativnost, izražavanje, poboljšanje samostalnosti i unapređenje kvalitete života.


– Rad s osobama s teškoćama je vrlo specifičan i zahtjevan, nadasve pun izazova i ispunjenja, koji se u svakodnevnom radu s korisnicima potvrđuju pružanjem prije svega stručne, ali i prijateljske podrške, poručila je dugogodišnja stručna djelatnica Centra Nataša Munjas Pastuović, predstojnica podružnice Pulac u kojoj djeluje poludnevni boravak, koji pruža usluge individualne i grupne psihosocijalne rehabilitacije korisnicima koji žive u svojim obiteljima, a u Centar svakodnevno dolaze.