Međunarodni dan mira

Žena se od rođenja suočava s nasiljem i diskriminacijom

Ljiljana HlačaRIJEKA – Centar za participaciju žena u društvenom životu intervencijom pod naslovom »Nema mira – jer nema pravde« jučer je obilježio Međunarodni dan mira te Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Riječ je o akciji koja se na Korzu organizira 16. godinu, a uključuje ispisivanje poruka mira na bijelom platnu.


– Nažalost, nismo uspjeli očuvati taj mir, sve više ima nasilja, i među državama i u obitelji, rekla nam je jučer Antonia Pintar iz Centra.
– Pred nama je duga borba jer žena se od rođenja pa do smrti suočava s nasiljem i diskriminacijom kako od strane države, tako i od obitelji. Trenutno je velik problem i to što žene više nemaju kamo otići jer su sigurne kuće zbog korone zatvorene, rekla nam je naša sugovornica. Dodajući da je misija ove organizacije da se objave imena počinitelja obiteljskog nasilja, budući da statistika pokazuje da je svaki četvrti nasilnik zapravo recidivist. Da nasilja ima sve više – svjedoče brojke, a one nisu ohrabrujuće. Konkretno, lani su za cijelu godinu za područje Rijeke evidentirana 4 silovanja, da bi ove godine u prvih 6 mjeseci takvih slučajeva bilo već 8. U Centru se boje što će pokazati kraj 2020. godine.


Svoj doprinos u ispisivanju na platnu jučer su dali i učenici OŠ Kantrida, a tom prilikom njihova učiteljica Gordana Čargonja koja surađuje s Centrom naglasila je važnost ovakvih projekata, budući da se tako usmjerava pažnja djece na sve oblike nasilja – od vršnjačkog pa do nasilja preko interneta. Žene su jučer na najpopularnijoj riječkoj šetnici mogle dobiti i pravne savjete, odnosno dijelili su se edukativni materijali, tzv. plan za bijeg od nasilnika, te što žena treba znati o razvodu braka.