Opasno podizanje morske razine

Na Kampusu predstavljena studija: Kako se boriti protiv obalnog plavljenja u PGŽ-u?

Vladimir Mrvoš

Poplavljena placa česta riječka slika / Foto Arhiva NL

Poplavljena placa česta riječka slika / Foto Arhiva NL

Rezultati i predložene prostornoplanske smjernice kvalitetna su podloga koja će dionicima, JLS-ima ili lučkim upravama, omogućiti i olakšati pravovremeno djelovanje i intervencije u prostoruRIJEKA – Na sveučilišnom Kampusu u Rijeci jučer je predstavljena studija »Analiza ugroženosti od obalnog plavljenja ranjivih naselja Primorsko-goranske županije« koja je izrađena u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a imala je cilj detaljno analizirati ugroženost četiri ranjiva naselja, Cresa, Raba, Punta i Voloskog, prvenstveno od obalnog plavljenja za današnje te predviđene razine mora.


Klimatske promjene


Rezultati i predložene prostornoplanske smjernice kvalitetna su podloga koja će dionicima (npr. jedinicama lokalnih samouprava, lučkim upravama) omogućiti i olakšati pravovremeno djelovanje i intervencije u prostoru potrebne za umanjenje očekivanih negativnih posljedica klimatskih promjena. Venecija se svojim projektom Mose brani od poplava, dok »mala Venecija«, glavna riječka tržnica, često pliva u vrijeme plime i nepogodnih vremenskih »neuvjeta«. Podizanje morske razine je globalna pojava, a mareografi na području Sredozemlja bilježe je već od kraja 19. stoljeća. Negativne posljedice ubrzanog porasta razine mora manifestiraju se kroz smetnje i često plavljenje tijekom visokih plima, salinizaciju slatkih voda, povećanu eroziju i štete uzrokovane obalnim plavljenjem. Rijeka s 43,6 posto obale veoma visoke i visoke ranjivosti najugroženiji je grad s obzirom na ostale gradove u PGŽ-u, dok je Opatija na drugom mjestu.


Predstavljanje studije na Kampusu / Foto V. MRVOŠ


– S aktivnostima za umanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena na obalnom području PGŽ-a počelo se tijekom 2020. godine realizacijom projekta Analiza ranjivosti obalnog područja PGŽ-a zbog podizanja razine mora koji je proveo JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ-a i Građevinski fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U okviru prve faze provedena je primarna procjena ranjivosti čitavog obalnog područja PGŽ-a, objašnjava Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a.


»Podjela« titula
Predstavljanje studije uz Adama Butigana i dekana Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Mladena Bulića, predstavio je radni tim u sastavu prof. dr. sc. Igor Ružić i Andrea Tadić s Građevinskog fakulteta te Vedrana Petrović, Gorana Ljubičić i Dado Jakupović iz Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije.


I dok je Rijeka je najugroženja, »Vrbnik nad morem« nije najneugroženiji, već pretposljednji u sigurnosti, a titulu najneugroženije općine u PGŽ-u nosi Općina Malinska – Dubašnica čija obala nema niti jedan dio s veoma visokom i visokom ranjivošću.