Emergency Exit

Na Kampusu otvorena izložba studentskih radova, tematizira nove medijske umjetnosti

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osim vizualizacije znanstvenih istraživanja, izložba za cilj ima pronalaženje rješenja problema uzrokovanih pandemijom, ali i pozitivnih ideja te sugestijaNa vanjskim izložbenim panelima na Kampusu danas je postavljena nova izložba studentskih radova nastalih u sklopu projekta “Emergency Exit” odnosno Nužnost izlaza koja na svojevrstan način tematizira nove medijske umjetnosti, a u fokusu ima problematiku koju je iznjedrila Covid-19 pandemija.


Kako je rečeno na otvaranju, nastali su kao dio aktivnosti projekta koji su zajednički provodili Akademija primijenjenih umjetnosti i Centar za inovativne medije te Fakultet za matematiku, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija te Filozofski fakulteta u Rijeci.

– Ovaj projekt i izložba rezultat su istraživanja koje su studenti tijekom semestra mogli čuti na predavanjima od raznih međunarodnih i hrvatskih znanstvenika i umjetnika.


Na temelju informacija koje su primili, ostvarili su novu medijsku umjetnost – kazala je Ingeborg Fulepp iz Centra za inovativne medije.


Objasnila je kako, osim vizualizacije znanstvenih istraživanja, izložba za cilj ima pronalaženje rješenja problema uzrokovanih pandemijom, ali i pozitivnih ideja te sugestija kojima će se podržati opću populaciju.


Izložba tako prikazuje multimedijalnu instalaciju Babilonski viseći vrtovi koju je napravila studentica Gaia Radić koja se inače bavi 3D animacijom.Tu su i radovi Marka Mrvoša s istog fakulteta koji je uz pomoć umjetne inteligencije napravio zanimljive vizualizacije komentara objavljenih na društvenim mrežama.


Predstavljeni su i radovi Anastasie Marčelja s Nove akademije likovnih umjetnosti iz Milana koja je napravila vizualizaciju unutarnjih frekvencija čovjeka koje se bilježe pomoću objekta Muse, alata koji se u neuroznanosti koristi za obradu signala mentalne aktivnosti.


Izložba koju će brucoši i studenti moći vidjeti u vrijeme posljednjih ispitnih rokova i upisa na željene fakultete postavljena je uz financijsku potporu Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, dok je cjelokupan projekt omogućen sredstvima Sveučilišnih potpora UNIRI te je otvorena do 3. listopada ove godine.