Povratak manifestacije

Na Grobnik se nakon pune dvije godine pauze vraća tradicionalni Festival palente i sira

Sanja Gašpert

Bogat kulturni i zabavni program počinje u 15 sati, kada kreću pripreme, strganje kompira i paljenje ognja, a kulminacija je od 20 sati uz stresanje 500 kg palente kompirice na drveni pladanj »taruj«JELENJE – Nakon dvije godine pauze zbog epidemije koronavirusa, na Grobnik se vraća tradicionalni Festival palente i sira, ove godine 25. lipnja u Dražicama, a za večernju feštu zadužen je pjevač Ivan Zak.


Humanitarna svrha


Posljednja subota u lipnju je dan koji je Grobnišćina posvetila siru i palenti kompirici. Parnih godina manifestacija je u Dražicama, a neparnih u Čavlima. Ove godine fešta se na Trgu mlikarice u centru Dražica, a poziv je upućen svima zainteresiranima.


– Nekad se na ognju miješala palenta za brojnu obitelj u pinjati, a danas u sjećanje na prošle dane, Udruga palentar miješa kompiricu u zaista ogromnoj pinjati i velikim palentarima. Za ovaj recept više od kuharskog iskustva potrebni su čvrsti mišići, s obzirom da se dugim palentarima koji više sliče na vesla miješa 500 kilograma palente, pa se na miješanju izmjenjuje trideset kuhara. Za recepturu i dobru mjeru brine se meštrica od palente Grozdana Rak. Festival će podržati inicijativu Udruge Koga briga i imat će humanitarnu svrhu. »Po muki se poznaju junaki!« naš je ovogodišnji slogan. Primjećujete da smo parafrazirali poznatu izreku i iskoristili dvojako značenje riječi muka. Lako se junačiti u dobru, ali treba biti junak i pomoć pružiti kad je pomoć potrebna. A kad je netko junak i snažan, taj je sigurno čuda palente pojil. Muka se melje na kamenom žrvnju u Gašparovom mlinu, tako da u sebi nosi i okus naše Rječine. A sir koji će posjetitelji uz palentu degustirati, od domaćih je proizvođača i u sebi nosi miris pokošene trave Grobničkog polja. Poetični smo jer nas okusi tradicijske hrane vraćaju u prošlost, s manje tehnologije, a više druženja – ističu organizatori Festivala.
Ovogodišnji Festival palente i sira počinje već od 15 sati kada kreću pripreme, strganje kompira i paljenje ognja. Od 18 sati na prigodnom sajmu, na štandovima kućnih radinosti i OPG-ova, posjetitelji se mogu opskrbiti proizvodima domaćih izlagača. U 18,30 sati kreće kulturno-zabavni program uz KUD Zvir Jelenje, vokalni zbor, Plesni centar Sirius i Fortissimo, harmonikaški centar, a kulminacija fešte je od 20 sati uz stresanje 500 kilograma palente kompirice na drveni pladanj »taruj«, za to specijalno konstruiranom dizalicom – zaista neobičnim kuhinjskim pomagalom. Najavljena je i humanitarna akcija za Macolu. Organizatori se nadaju, uz simboličnu donaciju, podijeliti oko 1.500 porcija ove dobitne kulinarske kombinacije.


Suradnja općina


Voditelji programa ovogodišnjeg Festivala su Frenki Fućak i Dražen Turina Šajeta, organizatori turističke zajednice Jelenje i Čavle, podrška udruge Palentar i Koga briga, pokrovitelji općine Jelenje i Čavle, a sponzor Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a.


Festival palente i sira središnji je događaj samog početka kalendarskog ljeta koji okuplja brojne Grobničane i goste ovoga kraja. Manifestacija je rezultat suradnje Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, uz pokroviteljstvo dviju grobničkih općina – Čavle i Jelenje, a inicijator događanja je pokojni Živko Šupak.