Konferencija

Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci počeo projekt EkonInfoChecker

Ingrid Šestan Kučić

Podizanje svijesti o opasnostima dezinformacija u gospodarstvuNa Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je početna konferencija projekta “EkonInfoChecker – Uspostava novog, neovisnog provjeravatelja informacija na Ekonomskom fakultetu u Rijeci” na kojoj su predstavljene glavne aktivnosti projekta, poput uspostave novog neovisnog provjeravatelja točnosti informacija na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, edukacijskih i istraživačkih aktivnosti, stvaranja medijskih sadržaja koji doprinose borbi protiv dezinformacija i osvještavanju javnosti o problemu dezinformacija te je isplanirana njihova provedba.


Glavni problem dezinformacija u sektoru gospodarstva je u tome što mogu imati ozbiljne posljedice na donošenje poslovnih odluka, privatnih odluka građanstva o ulaganju i štednji, politiku i percepciju javnosti o ekonomskim kretanjima.


Dezinformacije o gospodarstvu šire se na različite načine, kao što su lažne vijesti, neprovjerene tvrdnje, pogrešne interpretacije vijesti, manipulirani statistički podaci, prikrivanje informacija ili korištenje neprimjerenih metafora i pojmova.
Takve dezinformacije mogu utjecati na investicijske aktivnosti, tržište kapitala, osobnu potrošnju te utjecati na cjelokupni gospodarski rast i razvoj društva. Smanjenje dezinformacija u gospodarstvu zahtijeva multidisciplinarni pristup koji uključuje akademsku zajednicu, medije, dionike iz politike, tvrtke i javnost.


Budući da je fokus projekta provjera točnosti informacija usmjerenih na vijesti povezane sa sektorom gospodarstva, projekt obuhvaća provjeru informacija vezanih uz širok spektar aktualnih tema od općeg interesa.


Cilj je podizanje svijesti o opasnostima dezinformacija u gospodarskom okruženju kroz poticanje suradnje između medija, akademske zajednice i dionika iz gospodarskog sektora u svrhu kreiranja okruženja u kojem se istinitost informacija cijeni i promiče.


Ekonomski fakultet u Rijeci samostalni je provoditelj projekta “EkonInfoChecker” u okviru javnog poziva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti mjere “Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka”, dok su nositelji mjere Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije.