Najveće gradsko groblje

Na Drenovi još tisuću novih grobnih mjesta

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječ je o novoizgrađenim i uređenim grobnim mjestima na poljima G9, G10, proširenju Aleje hrvatskih branitelja te lokaciji na kojoj će uskoro krenuti izgradnja još jednog općeg poljaUoči blagdana Svih svetih riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima i partnerima obišao je novoizgrađena i uređena grobna mjesta na poljima G9, G10, zatim proširenu Aleju hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova, te lokaciju na kojoj će za desetak dana krenuti izgradnja još jednog općeg polja.


Riječ je o radovima koji su zajednička investicija Grada Rijeke i KD Kozala, a njihovim dovršetkom Centralno gradsko groblje Drenova dobit će preko 1.000 novih mjesta za sahranu.


Na grobnom polju G-9, cjelina D, izgrađen je grobni objekt unutar prirodne vrtače. Radi se o kompleksu niša i pretinaca promjera 40 metara u obliku spirale, s dužinom spiralne staze od 130 metara.
Kompleks se sastoji od ukupno 566 grobnih mjesta, odnosno od 16 grobnica, 432 niša i 118 pretinaca. Slijede još radovi na klesarskom uređivanju grobnih mjesta. Ukupna vrijednost ovog zahvata je 8.526.202 kuna s PDV-om.


Na grobnom polju G-10, cjelina A, izgrađene su 122 grobnice na kojima još slijedi klesarsko opremanje i uređenje. Također, u tijeku je i izgradnja grobnica na cjelinama B i C istoimenog grobnog polja, a projekt je vrijedan 6.122.618 kuna s PDV-om.


Aleja hrvatskih branitelja se proširuje sa 104 grobna mjesta, a trenutno je klesarski uređen prvi red s 13 grobnih mjesta. Svi navedeni radovi su se odvijali tijekom ove godine.


Briga o pokojnima


Grad Rijeka jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je na Centralnom gradskom groblju Drenova još 1991. godine izdvojio dio groblja namijenjen Aleji hrvatskih branitelja s tada ukupno 180 grobnih mjesta za ukope koji su obavljeni od 1991. do 2017. godine.


Foto galerija: Obilazak novih grobnih mjesta na Drenovi Foto: Sergej Drechsler


Inače, za preminule hrvatske branitelje Grad osigurava polovicu troškova jednokratne naknade za korištenje grobnog mjesta u Aleji hrvatskih branitelja te troškove izrade nadgrobnog spomenika za umrle hrvatske ratne vojne invalide i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji u trenutku smrti ispunjavaju uvjete sukladno Odluci o socijalnoj skrbi.


– Riječ je o investicijama ukupne vrijednosti od skoro 20 milijuna kuna, a kad tomu dodamo ulaganja Grada Rijeke vezana za održavanje groblja u zadnjih pet godina možemo govoriti o 30-ak milijuna kuna samo za Centralno groblje Drenova.


U ove dan prilika je da pokažemo i ono što možda nije ugodno, ali što čini sastavni dio života, a to je briga o našim sugrađanima koji su nas napustili, je izjavio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Gradnja po potrebama


Direktorica KD-a Kozala Nives Torbarina dodala je da Rijeka nema problema s kapacitetima, budući da se na vrijeme krenulo s izgradnjom groblja Drenova.


– Gradimo i opremamo kako nalažu potrebe, a ovo što smo danas pogledali, naći će se u prodaji početkom 2022. godine. Opće polje će se opremati također s iskazanim potrebama, a Rijeka jedina ima taj princip ukopa koji omogućuje građanima da bez troškova naknade za zemljište mogu obaviti sahranu.


Naravno, to je na rok od 15 godina, bude to i više, ali je ipak jedno vrijeme pred njima da se mogu snaći i na neki drukčiji način. Drenova ima 10-ak općih polja, rekla je Nives Torbarina.


Komunalno društvo Kozala Rijeka upravlja s osam grobalja na području Grada Rijeke, od kojih je najveće Centralno gradsko groblje Drenova koje se prostire na 412.000 četvornih metara. Do sada se s izgrađenošću tog područja došlo do pola.


Od 1988. godine, kada se započelo s prvim ukopima, do danas izgrađeno je ukupno 11.257 grobnih mjesta, od čega se 5.437 nalazi na općim poljima te 5.820 čine zakupljena grobna mjesta: grobnice, niše i pretinci.