Kukavice operiraju pod okriljem noći

Mržnjom obilježili Dan pobjede: Gradskom vijećniku Mili Opačiću išarali automobil psovkama i uvredama

Marinko Glavan

foto: Novi list

foto: Novi list

Osjećam se loše. Kako da se osjeća čovjek koji nije ni mrava zgazio, koji već godinama predstavlja srpsku zajednicu u Rijeci i koji je uvijek spreman za dijalog i s onima koji imaju drugačije političke stavove – rekao je u izjavi za Novosti OpačićRIJEKA – Uvredljivim porukama »čedo majku mu« i simbolima četiri »s« u noći s 4. na 5. kolovoza nepoznati počinitelj ili više njih išarao je osobni automobil Mile Opačića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku i riječkoga gradskog vijećnika. U nemilom incidentu kakav se u Rijeci gotovo i ne pamti, Opačiću je sprejem išaran čitav automobil, a sam vlasnik ostao je, kako kaže, šokiran kada je ujutro izašao na parkralište ispred zgrade u kojoj živi na Vežici.


– Osjećam se loše. Kako da se osjeća čovjek koji nije ni mrava zgazio, koji već godinama predstavlja srpsku zajednicu u Rijeci i koji je uvijek spreman za dijalog i s onima koji imaju drugačije političke stavove – rekao je u izjavi za Novosti Opačić, dodajući da mu se nešto slično nije dogodilo od početka 90-ih, kad je slične uvrede pronalazio u svom ulazu i na poštanskom sandučiću.


– Kasnije su došli i forenzičari i interventna policija, a o svemu je obaviješten i DORH – rekao je Opačić koji očekuje da će policija DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinioca za poticanje na nasilje i mržnju.
Na vandalski čin reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se oglasio priopćenjem u povodu, kako ističe uvredljivih, pa i prijetećih poruka ispisanih na automobilu gradskog vijećnika.


– Nažalost, niti jedna zajednica pa tako niti naša nije imuna na ispade  vandala čije postupke najoštrije osuđujem i vjerujem da će policija u što skorijem roku pronaći počinitelje ovog nedjela i primjereno ih kazniti. Uvjeren sam da velika većina Riječana također osuđuje ovaj bezumni čin te da se radi o postupku nekolicine primitivaca koji vlastitu beznačajnost kompenziraju agresivnošću, a ohrabreni su, nažalost, rastućim trendom u našem društvu kojim određene skupine pokušavaju etablirati nešto što bi odavno trebalo biti iza nas – ustaške i nacionalističke vrednote. Tome svi zajedno moramo hitno stati na kraj jer možda nije daleko dan kada meta više neće biti vozila već ljudi –  poručio je Obersnel.


Priopćenjem se oglasila i Lista za Rijeku, koja ovakve nacionalističke ispade smatra nedopustivima, tražeći pronalaženje i sankcioniranje počinitelja.


Lista za Rijeku najooštrije osuđuje nedavne šovinističke poruke ispisane na automobilu člana Gradskog vijeća Mile Opačića kojem ovim putem izražavamo svu našu solidarnost i podršku. Radi se o jednom od najistaknutijih predstavnika srpske zajednice u našem gradu koji tu ulogu godinama obavlja bez ikakvih konflikata, zalažući će za kulturu dijaloga i tolerancije. Ovakvi nacionalistički ispadi ne mogu biti tolerirani nigdje, a najmanje u Rijeci, gradu s nultom stopom tolerancije na šovinizam i govor mržnje. Tražimo od policije i organa pravosuđa da najozbiljnije shvate ovaj slučaj te što hitnije pronađu počinitelja.U ime primorsko-goranske organizacije SDSS-a nemili incident osudio je i njen predsjednik Milan Eraković.


–  Najoštrije osuđujemo ovaj čin i očekujemo da nadležni pronađu krivce, kao i da se takvo nešto više ne ponovi – rekao je Eraković, ističući kako se događaji ovakve vrste u Rijeci nisu događali već godinama te da su iznimno rijetki.Najoštriju osudu vandalskog čina nad Milom Opačićem javno su uputili i iz riječke organizacije Mosta nezavisnih lista.


– Neugodno smo iznenađeni postupkom, zasad nepoznatog, počinitelja te se nadamo da će se slučaj ubrzo razriješiti te da će počinitelj odgovarati za počinjeno djelo. Naš Grad vidimo kao mjesto interkulturalnog dijaloga i suradnje u kojem se svaki pojedinac osjeća sigurno i ugodno. Upravo zbog toga nadamo se da se navedeni čin neće ponoviti nikada i nikome, stoji u priopćenju Mosta.