Damir Cupać

Mrtvaška politika na naplati

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Kada se sve zbroji i oduzme, bit će povuci i potegni u dvjema političkim dramamaDanas, 8. prosinca 2022., postavit će se dvije političke pozornice na kojima će oni koje zanima politika moći promatrati dvije velike političke drame – prihvaćanje prijedloga proračuna župana Zlatka Komadine i gradonačelnika Marka Filipovića. Za razliku od onih vremena kada je SDP s koalicijskim partnerima žario i palio političkom scenom i dobivao komotnu većinu u gradskom i županijskom predstavničkom tijelu, u zadnja dva izborna ciklusa stvari su se promijenile jer je SDP izgubio većinu u tim tijelima. To znači da se u zadnjih šest godina u prosincu mora raditi analiza i prebrojavati vijećnike kako bi se izračunalo prolaze li proračuni ili ne, odnosno hoće li građani Rijeke i PGŽ-a izlaziti na ponovljene izbore. Naime, zakonske odredbe kažu da se u slučaju neizglasavanja proračuna raspušta predstavničko tijelo, dok nositelji izvršne vlasti ostaju netaknuti. Možda je nepravedno, ali tako je, a zakonodavac je očito osmislio takav politički mehanizam kako bi poštedio građane od učestalih ponovljanja izbora. U prošlom sazivu Vojko Obersnel se znojio najviše na prihvaćanju prvog proračuna i bio je to pravi triler, a ne drama. U večernjim satima zatvaralo se i pregovaralo sve dok otpor nije slomljen, a prvi proračun u tom mandatu prihvaćen. Za razliku od Obersnela, Komadina je lakoćom dobivao zeleno svjetlo za proračune, a najviše zahvaljujući Hrvoju Buriću koji je ocijenio da mu je županova politika prihvatljiva, a gradonačelnikova nije.


U ovom mandatu stvari su se promijenile. Puno se manje znoji gradonačelnik Filipović u odnosu na župana Komadinu. A činilo se da je to nemoguće jer je Komadinu još lani podržao Leo Pavela koji je u Skupštinu izabran s liste Mosta. Kada se tome doda i istočni grijeh Davora Štimca koji se isključio iz nezavisne liste i odlučio podržati Komadinin proračun, simbolički, za jabuku i nogometnu loptu, župan je mogao lagano sjesti i prekrižiti noge jer je opasna situacija nakon izbora prevladana. Da ne bi sve prošlo laganini, pobrinulo se dvoje vijećnika Možemo! koji su lani podržali proračun. I ove godine je župan prihvatio njihove amandmane, ali to njima nije bilo dovoljno. Oni su odlučili reći dosta, ne zbog samog proračuna, već zbog političke tragedije koja je rezultirala propašću projekta izgradnje luke Mrtvaška i pristupnih cesta, a riječ je o preko 200 milijuna kuna. Možemo! je stao uz Ilovčane koji su upozoravali da je taj projekt protivan interesima građana. Stvar se počela komplicirati, Ilovčani su bili uporni, prosvjedovali, pisali pritužbe nadležnim tijelima, blokirali gradilište, a sve kako bi se ispunili njihovi zahtjevi – promjena građevinske dozvole kojom bi se smanjila visina nove rive i vraćanje brodske linije Ilovik-Mrtvaška dok traju radovi. Njihove zahtjeve u biti je županijska vlast i ŽLU Mali Lošinj ignorirala. Borba Davida protiv Golijata završila je pobjedom Davida, odnosno propašću projekta iza kojeg su stali PGŽ i država, odnosno resorno ministarstvo koje vodi ministar Oleg Butković. Župan Komadina lakonski je, kako on to samo zna, optužio za propast projekta građane, a što je krajnji cinizam.


Na scenu stupa Možemo! i koristi jedini alat koji ima na raspolaganju – uvjetuje podršku proračunu sankcioniranjem odgovornih za propast projekta i moguće štete za županijski proračun. I svaka im čast zbog toga. Hoće li na kraju biti slomljeni osnivanjem nekog nebitnog povjerenstva, vidjet će se. Ili će ostati čvrsti u opravdanom zahtjevu i isprovocirati nove izbore za Županijsku skupštinu. Što se tiče gradonačelnika Filipovića, i ove godine situacija je slična kao lani. Oni na koje računa napisat će određeni broj amandmana čijim će prihvaćanjem uvjetovati podrška proračunu. Riječ je o PGS-u, Akciji mladih, Uniji Kvarnera i Možemo!. Za sada su najbliže prihvaćanju proračuna u PGS-u i Možemo! Rijeka, ali zahtjevi AM-a i Unije Kvarnera nisu maksimalistički pa je vrlo izgledno da bi riječki proračun mogao biti prihvaćen već danas. U slučaju da proračuni padnu, ne raspuštaju se predstavnička tijela automatizmom, već gradonačelnik i župan imaju još jednu priliku iznijeti prijedlog do kraja prosinca ove godine. Kada se sve zbroji i oduzme, bit će povuci i potegni u dvjema političkim dramama, ali kada bi se razuman čovjek morao kladiti, bilo bi mu pametno staviti milju eura na prolazak i gradskog i županijskog proračuna.