Pokreću inicijativu

Možemo! traži referendum o prodaji gradskog zemljišta na Žabici za novi kolodvor i garažu

Damir Cupać

Nebojša Zelič i Ana Marković / Foto Vedran Karuza

Nebojša Zelič i Ana Marković / Foto Vedran Karuza

Kao da se gradonačelniku žuri prodati 15.000 kvadrata u središtu gradu. Naše je mišljenje da bi konačnu odluku o tome projektu trebali donijeti građani, poručujuGradski vijećnik Možemo! Rijeka Nebojša Zelič najavio je da će tražiti podršku riječkih gradskih vijećnika kako bi se na dnevni red gradskog parlamenta stavila točka dnevnog reda o potrebi raspisivanja referenduma u vezi s prodajom gradskog zemljišta na kojemu bi se trebao graditi novi kolodvor i javna garaža.


Odluka došla naglo


– Odluka o prodaji zemljišta je došla naglo, kao da se gradonačelniku žuri. Riječ je o atraktivnom zemljištu veličine oko 15.000 četvornih metara u središtu grada i naše je mišljenje da bi konačnu odluku o tome projektu trebali donijeti građani.


Svjesni smo vrlina i mana referenduma, ali on ima i edukacijsku funkciju jer će se za vrijeme njegova raspisivanja i održavanja otvoriti široka javna rasprava, a koje nije bilo kada je gradonačelnik Marko Filipović donio odluku o prodaji zemljišta, izjavio je Zelič.
Dodaje da u Rijeci do sada nije održan ni jedan lokalani referendum i izrazio je nadu da će biti političke volje da se on raspiše.


– Poslat ćemo upit svim klubovima gradskog vijeća jesu li za raspisivanje s pitanjem: podržavate li prodaju gradskog zemljišta na Žabici, kazao je Zelič.


Ana Marković je podsjetila da projekt Zapadna Žabica uključuje izgradnju podzemne garaže, autobusnog kolodvora i komercijalnih prostora.– Grad Rijeka raspisao je javni natječaj za prodaju zemljišta na koji je pristigla jedna ponuda od oko 85 milijuna kuna i sada će Gradsko vijeće odlučivati hoće li tu prodaju prihvatiti.


Mislimo da ne bi trebalo i da o ovako važnom prostoru treba raspisati referendum. Gradonačelnik Marko Filipović izjavio je da je riječ o najbržem i najjednostavnijem rješenju, ali to je tako možda za njega, ali nije za građane.


Izmijeniti projekt


Nitko nam nije pojasnio zbog čega se odustalo od realizacije ovog projekta javno-privatnim partnerstvom, zašto se nije išlo na prodaju prava građenja.


Kažu da je to preskupo, ali nam nisu poznati iznosi. Prije deset godina milijun kuna potrošen je za različte studije pa se od svega odustalo. Građani zaslužuju odgovor na pitanje zbog čega se inzistira na prodaji, a ne na nekim drugim mogućnostima realizacije ovog projekta.


Svjedoci smo da investitori najavljuju projekte kao što je hotel u Cambierijevoj, a onda od realizacije nema ništa. Tko kaže da tako neće biti i ovaj put, opozorila je Marković.


Dodala je da je opravdano sumnjati u realizaciju projekta kako ga je zamislio riječki gradonačelnik Marko Filipović.


– Prodaja zemljišta nije jedino rješenje. Osim toga, zbog čega se inzistira na realizaciji projekta kakav je zamišljen prije 20 godina, zašto se projekt ne bi izmijenio i pripremio za financiranje europskim sredstvima.


Zašto Rijeka plus ne bi realizirao izgradnju garaže kao što je prvotno bilo zamišljeno? Prodaja nije jedino rješenje, uvjerena je Marković.