Gradski vijećnici

Možemo! Rijeka podržava zaposlenike riječkih dječjih vrtića

Hina

Nebojša Zelič i Iva Davorija / Foto Možemo!

Nebojša Zelič i Iva Davorija / Foto Možemo!

Pozvali su riječku gradsku upravu da ispuni te zahtjeve, smatrajući da zahtjevi nisu iracionalni ni da im je cilj podizanje standarda, nego da je riječ o poštivanju zakonskog minimumaVijećnici Možemo! u riječkome Gradskom vijeću u ponedjeljak su podržali zahtjeve zaposlenika dječjih vrtića Grada Rijeke da se njihove plaće usklade s plaćama zaposlenih u osnovnom školstvu.


Pozvali su riječku gradsku upravu da ispuni te zahtjeve, smatrajući da zahtjevi nisu iracionalni ni da im je cilj podizanje standarda, nego da je riječ o poštivanju zakonskog minimuma.


Vijećnici Možemo! Iva Davorija i Nebojša Zelič su na konferenciji za novinare istaknuli da će ova politička platforma podržati štrajk zaposlenika dječjih vrtića, ako do njega dođe.
“Radnice i radnici dječjih vrtića Grada Rijeke najgore su plaćeni u cijeloj zemlji. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj gdje plaće zaposlenih u dječjim vrtićima ne prate plaće zaposlenih u osnovnim školama”, rekla je Iva Davorija.


Gradska uprava ne pokazuje nikakvog sluha za opravdane zahtjeve, nego se od zaposlenika vrtića traži da budu strpljivi, iako nema nikakve garancije kada će se i hoće li se zahtjevi ispuniti, rekla je.


Nebojša Zelič je ocijenio da se ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje iskazuje i u osiguranju dostojnih plaća i uvjeta rada, a ne samo u gradnji novih dječjih vrtića ili proširenju postojećih. Odgajateljice postaju deficitarno zanimanje, a odbijanjem osiguranja zakonski propisane plaće, Grad Rijeka dodatno demotivira nove generacije da odabiru profesiju o kojoj cijelo društvo ovisi, zaključio je.
Ocijenio je da je ulaganje u zaposlenike dječjih vrtića nezaobilazna demografska politika u gradu koji stari i kojeg demografija treba brinuti. Ako gradonačelnik Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan ne ispune zahtjeve zaposlenika vrtića do 15. veljače, Možemo! poziva građane da se solidariziraju s zaposlenicima u borbi za prava koja im pripadaju.