Poruka Nebojše Zeliča

Možemo: Prihvatit ćemo riječki gradski proračun ako se uvrste naši prijedlozi

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Neke od predloženih mjera su snažniji iskorak u izgradnji solarnih elektrana na krovovima škola, dvorana i drugih javnih objekata, pokretanje programa razvoja zelene infrastrukture vrijedan gotovo 1,5 milijun kuna, što uključuje ozelenjivanje javnih površina i ulica te sadnja stabala na području cijelog grada, posebno središta 


Iz riječkog Možemo izvijestili su u utorak da su pri kraju pregovori s gradonačelnikom oko prihvaćanja riječkoga gradskog proračuna za 2023. te da će ga prihvatiti ako njihovi prijedlozi budu u konačnoj proračunskoj verziji.


Gradski vijećnik Nebojša Zelič (Možemo) podsjetio je da su tijekom listopada i studenoga pregovarali s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem oko uključenja niza važnih zeleno- lijevih mjera u proračun.
“Naš politički program je vrlo jasan. Cilj je da Rijeka bude održiv, pravedan i otvoren grad, a smatramo da zeleno-lijeve politike najbolje odgovaraju potrebama i mogućnostima Rijeke. Iz tog razloga inzistiramo na stavu da naša podrška proračunu, kao najvažnijem financijskom i političkom dokumentu, isključivo ovisi o tome hoće li on sadržavati naše mjere”, naveo je Zelič.


Neke od predloženih mjera su snažniji iskorak u izgradnji solarnih elektrana na krovovima škola, dvorana i drugih javnih objekata, pokretanje programa razvoja zelene infrastrukture vrijedan gotovo 1,5 milijun kuna, što uključuje ozelenjivanje javnih površina i ulica te sadnja stabala na području cijelog grada, posebno središta. Traže i iznalaženje izvora financiranja za početak uređenja biciklističkih staza i prateće prometne signalizacije, kao i povećanje izdvajanja za čišćenje javnih površina i parkova’.


Zelič kaže da će Možemo podržati proračun ako te mjere budu u konačnom prijedlogu.


“Smatramo da smo bili vrlo korektni i konstruktivni u pregovorima, te da će Riječanke i Riječani biti zadovoljni s rezultatima naših napora. Uvjereni smo da je budućnost Rijeke zelena i lijeva te da Rijeka ponovno može biti značajan grad i pozitivan primjer u Hrvatskoj i EU”, dodao je.


Vezano uz prijedloge lijevih politika Možemo!, tu su također povećanje satnice pomoćnika u nastavi, povećanje standarda produženog boravka u školama, uvođenje socijalnog mentorstva kao inovacije u sustavu socijalne skrbi. Predložili su i povećanje izdvajanja za javne potrebe u kulturi, uređenje pješačkih površina i nekoliko drugih mjera.