Gastronomija

“Mozaik okusa i doživljaja” na Trsatskoj gradini povezuje sve ljubitelje dobre hrane

Sanja Gašpert

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA



Rijeka i riječki prsten postat će središte jedinstvenog gastronomskog doživljaja. Naime, na Trsatskom kaštelu, u srijedu, 10. rujna, s početkom u 16 sati održat će se manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke pod nazivom “Jačanje imidža gastronomije Rijeke i riječkog prstena – Mozaik okusa i doživljaja”, događanje koje će povezati proizvođače, ugostitelje, turističke zajednice, hotelijere i sve ljubitelje dobre hrane i tradicije.


Prema informacijama iz riječke Turističke zajednice, cilj događaja je zajednički osmisliti gastronomsku i enološku ponudu domaćeg kraja te je približiti široj javnosti.


Kroz bogat program posjetitelji će imati priliku kušati autentične proizvode i jela, upoznati njihove proizvođače, sudjelovati u interaktivnim radionicama i kvizu, pratiti gastro panel s uglednim chefovima i proizvođačima te doživjeti priče koje stoje iza okusa domaćeg kraja, prezentacije će pružiti prostor za razmjenu ideja i iskustava, dok će glazbeni program i emotivne priče publike stvoriti atmosferu zajedništva i slavlja.




– Mozaik okusa zamišljen je kao spoj tradicije i suvremenog pristupa gastronomiji – prilika da zajedno ispričamo priču našega kraja kroz okuse, mirise i doživljaje. Ovim događanjem želimo povezati lokalnu zajednicu, turistički sektor i posjetitelje te na najbolji način najaviti 2026. godinu, kada Kvarner postaje Europska regija gastronomije, kaže direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.



Dodaje kako jačanje imidža gastronomije Rijeke i Riječkog prstena – Mozaik okusa i doživljaja nije samo festival hrane – to je poziv na zajedništvo, autentičnost i uživanje u bogatoj baštini Rijeke i riječkog prstena.


Program počinje u 16 sati izložbeno-prodajnim dijelom, u kojem će na lokaciji Trsatskog kaštela brojne turističke zajednice sa svojim partnerima – ugostiteljima i proizvođačima, predstaviti bogatstvo svoje ponude.


Posjetitelji će sve do 21 sat imati priliku kušati razne proizvode, isprobati tradicionalna jela, ali i kupiti autentične domaće delicije. Predstavljanje lokalnih priča “Kako nastaju naša jela” na programu je od 17 do 18 sati.


U suradnji s odabranim ugostiteljima i proizvođačima, na glavnoj pozornici održat će se predstavljanje gastronomskih priča svakog kraja. Bit će riječi o tradicionalnim jelima, običajima, procesima pripreme i zanimljivostima iz lokalne kuhinje, čime će se posjetiteljima na autentičan i dojmljiv način približiti identitet regije kroz okuse i mirise.


Panel rasprava “Gastro identitet regije – od tradicije do brenda” najavljena je od 18,30 do 19,15 sati, a okupit će ugledne chefove i gastronomske stručnjake koji će raspravljati kako tradicionalna jela mogu postati prepoznatljivi gastro brendovi, zašto je kulinarstvo ključni dio identiteta regije te na koji način pripremiti Kvarner za titulu Europske regije gastronomije 2026. godine.


Interaktivni gastro kviz bit će od 19,30 do 20 sati, a riječ je o zabavnom nagradnom kvizu koji će testirati znanje posjetitelja o lokalnoj gastronomiji, namirnicama, običajima i kulinarskoj baštini.


U večernjim satima, od 20 do 21 sat, u opuštenoj atmosferi uz glazbeni program, publika će imati priliku uključiti se kroz osobne priče. Voditelj Neno Pavinčić pozivat će posjetitelje da podijele svoja sjećanja na najdraže jelo iz djetinjstva ili okus koji ih povezuje s rodnim krajem. Ulaz na događaj je slobodan.