Nepravilnosti

Mostova kaznena prijava zbog Marišćine: Miletić obećava da će Grad Rijeka izaći iz Ekoplusa

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLERRIJEKA – Saborski zastupnik i kandidat Mosta za gradonačelnika Rijeke Marin Miletić objavio je da je njegova stranka u posjedu dokumenta od oko 200 stranica koji se skrivao od očiju javnosti, a iz kojega je vidljivo da je poslovanje Ekoplusa koji upravlja Marišćinom neodrživo.


– U tom dokumentu ne nalaze se samo nepravilnosti, već i nezakonitosti. Zbog toga ćemo dokument proslijediti nadležnim tijelima zajedno s kaznenom prijavom protiv odgovornih. Kada postanem gradonačelnik Rijeke, već od lipnja sljedeće godine, promijenit ću način na koji funkcinira sustav jer će omogućiti da svaki račun bude transparentan i da građani znaju gdje ide svaka njihova kuna. Svi će dobiti mogućnost uvida u sve račune. Kada postanem gradonačelnik Rijeke, neće biti dokumenata koji će izlaziti iz Pandorine kutije, obećao je Miletić. Na pitanje kakav će biti odnos Grada Rijeke prema Ekoplusu ako postane gradonačelnik, Miletić je odgovorio da će Grad Rijeka izaći iz tog propalog projekta i da će mu biti potrebno dvije godine da se usustavi novo rješenje zbrinjavanja komunalnog otpada.


– A u te dvije godine problem odvoza komunalnog otpada rješavat ćemo s našim prijateljima. Pa i do sada je Grad Rijeka plaćao odvoz komunalnog otpada. Rijeku neću voditi kao otok i optuživati druge da su krivi za stanje u gradu, već ćemo probleme rješavati surađujući s našim prijateljima kojih ima dosta, izjavio je Miletić.
Županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić podsjetio je da je plasman SRF-a, gorivog otpada, koji je jedini proizvod Ekoplusa, veliki problem, a da je to potvrđeno i u dokumentu koji mostovci imaju u posjedu.


– To je veliki uteg u poslovanju Ekoplusa, a uskoro će se napuniti i kaseta za odlaganje koja je trebala biti još pet godina u funkciji. Ako se SRF uspije plasirati, cijena je takva da je sadašnji cjenik Ekoplusa neodrživ, a realna je ona cijena koja je po nalogu župana Zlatka Komadine smanjena s preko tisuću kuna na oko 500 kuna. Jedino rješenje je promjena cijeloga koncepta, na što mi godinama upozoravamo. I poštovanje zakonskih odredbi, a jedna od stvari koju treba napraviti je bioplinsko postrojenje negdje u Rijeci, rekao je Katalinić.


– Javna nabava služi kao brana korupciji, a Ekoplus nije proveo gotovo ni jednu javnu nabavu sukladno zakonskim propisima. Analizirano je 27 postupaka, 14 ih je provedeno ispod zakonskog praga, ni jedan nije bio u planu, a ostali postupci su cjepkani kako bi se prilagodili određenim firmama. Tako je za pola 2019. godine sklopljen ugovor od 1,4 milijuna kuna bez provedenog postupka javne nabave, a vlasnici te tvrtke svojevremeno su bili u određenim kaznenim postupcima. Osnivači Ekoplusa imaju dokument oko godinu dana i ništa nisu napravili, izjavila je gradska vijećnica Petra Mandić, a nakon novinarskog inzistiranja otkrila je da je riječ o poduzeću Agencija rada.