Najavili

Most protiv Filipovićeve odluke o komunalnom otpadu: I novi prijedlog udar na standard građana

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mostovci ističu da Fond za zaštitu okoliša raspolaže milijardama kuna te bi trebao pomoći jer država nije dobro osmislila sustav za gospodarenje otpadomGradska vijećnica Mosta Petra Mandić najavila je da će njezina stranka biti protiv novog prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke jer ona u bitnom ne predstavlja iskorak u odnosu na prošlu sjednicu Gradskog vijeća kada prijedlog nije prošao i rezultirat će drastičnim poskupljenjem usluge za dio korisnika kućanstva.


– Ako bi pristali na prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića, pristali bi na novo poskupljenje koje bi morali platiti građani. Do svega je došlo zbog sustavnog neodgovornog djelovanja, neodvajanja otpada, a posebno biootpada.


U međuvremenu je Marišćina poskupjela, a i još će. Umjesto da većinu otpada odvajamo, mi gore vozimo sve. Zato nam se u ovolikoj mjeri povećavaju cijene javne usluge Čistoće.
Točno je da je država uvela potpuno pogrešan sustav, a zbog čijeg uvođenja ispaštaju građani Primorsko-goranske i Istarske županije koji su ga jedini u Hrvatskoj implementirali, ali lokalna samouprava je mnoge stvari mogla prevenirati.


Na primjer, nije izgrađena kompostana, a da je, problem s biootpadom bi bio riješen. Pitanje bi li Marišćina fukcionirala kako funkcionira da se u nju ne odvozi biootpad, izjavila je Mandić.


Budući da se ni u novom prijedlogu gradonačelnika Marka Filipovića ne mijenja cijena obavezne javne usluge, upozorila je gradska vijećnica Mosta, građani mogu očekivati drastična poskupljenja.


Mostovo rješenje


– Najgore će proći umirovljenici i samačka kućanstva koji mogu očekivati poskupljenje od preko 40 posto ako ovakav prijedlog prođe. Na to ne možemo pristati.


Zato nudimo rješenje – pozivamo gradonačelnika Rijeke i predstavnike svih političkih stranaka i sve jedinice lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji, možemo uključiti i kolege iz Istre, kako bi uputili zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i resornom ministarstvu za sufinanciranje troškova kako bi se spriječio novi udar na standard građana.


Fond raspolaže milijardama kuna i trebao bi pomoći s obzirom na to da država nije dobro osmislila sustav za gospodarenje otpadom, a ispaštaju Primorsko-goranska i Istarska županija, upozorila je Mandić.


Na pitanje kako će se u vezi s novim prijedlogom gradonačelnika postaviti gradski vijećnici koji su na prošloj sjednici isprovocirali povlačenje točke s dnevnog reda, ona je pojasnila da ne može reći ništa osim da će Most biti protiv.


Neodrživ sustav


Županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić naglasio je da je postojeći sustav gospodarenja otpadom neodrživ.


– Ali postoji rješenje i riječ je o pristupu »Bridge strategy«. Temelj svega je odvojeno prikupljanje otpada s naglaskom na biootpad. Računi bi bili manji za građane i kvalitetno bi se gospodarilo otpadom.


Postojeći koncept ne funkcionira od prvog dana, od 2012. godine i nemoguće ga je popraviti. Svaku komponentu otpada treba odvajati, računima stimulirati one koji to čine, izgraditi sortirnice, Rijeka je u tom segmentu dobra, te poticati poduzetnike da grade postrojenja za reciklažu.


Uz to treba izgraditi kompostane, što je ključno. Na Marišćini treba promijeniti MBO tehnologiju i krenuti s MRBT (Material recovery and bilogical treatment) tehnologijom. Treba pojačati marketinške aktivnosti promoviranja reciklabilnih proizvoda.


Sustav za spaljivanje je potpuno pogrešan, a zanimljivo je da država do sada nije izgradila ni jednu spalionicu bez koje taj sustav ne može funkcionirati. Nevjerojatno je da to nije odrađeno do sada što budi sumnju da se stvara prostor da to netko privatno napravi, poručio je Katalinić.