Informatizacija

Modernizira se upisni postupak, u riječke vrtiće od iduće pedagoške godine samo e-upisi

Ingrid Šestan Kučić

Digitalizirat će se proces upisa u 151 odgojnoj i obrazovnoj ustanovi / Foto S. DRECHSLER

Digitalizirat će se proces upisa u 151 odgojnoj i obrazovnoj ustanovi / Foto S. DRECHSLER

Upisni postupak s fizičkim dolaskom u vrtić odlazi u povijest, a upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja, obavljat će se putem sustava e-Građani. Projekt je financiran iz EU socijalnog fonda u vrijednosti od 40 milijuna kunaRIJEKA  Za godinu dana upisi u riječke gradske dječje vrtiće More, Sušak i Rijeka bit će u potpunosti informatizirani, jer sva tri vrtića odabrana su na javnom pozivu Ministarstva uprave za sudjelovanje u projektu »Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove«.


Administrativno rasterećenje


Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna kuna, a provodi ga Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNet. Projektom će se digitalizirati proces upisa u 151 odgojnoj i obrazovnoj ustanovi, što će građanima omogućiti upis u programe tih ustanova elektroničkim putem.Iduće proljeće upisni postupak s fizičkim dolaskom u vrtić odlazi u povijest, a upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja, obavljat će se putem sustava e-Građani. Osim toga, projekt će omogućiti i modernizaciju sustava matičnih podataka koji se prikupljaju tijekom obrazovnog procesa, uspostavit će se izvještajni sustav za nadležne institucije. Budući da su vrtići i upisi u njih u nadležnosti osnivača, usluga će biti dizajnirana na način da uvažava posebnosti koje su osnivači odredili kod postupka provođenja upisa, što se odnosi na posebne kriterije, prednosti pri upisu i slično. Također, upisi u programe koje odgojno-obrazovne ustanove nude građanima zahtijevaju od građana prikupljanje određenih dokumenata koji izdaju razna tijela javne vlasti, kao što su rodni list, uvjerenje o prebivalištu, potvrde o zaposlenju i visini primanja, zdravstveni podaci i slično, a sustav e-upisa omogućit će dohvat potrebnih podataka u elektroničkom obliku, odnosno rasteretiti roditelje fizičke dostave dokumenata.
Informacijski sustav prijave i upisa u odgojno-obrazovne institucije ranog i predškolskog odgoja dio je većeg sustava kojem je namjena u potpunosti digitalizirati sve procese prijava, odnosno upisa u odgojno-obrazovne institucije kroz čitavu vertikalu na razini cijele države. Iako je sustav jedinstven, uvažavajući kriterije koje su osnivači definirali za proces prijave, on će omogućiti primjenu različitih pravila – prema potrebama osnivača. Planirano je i omogućiti povezivanje s informacijskim sustavima osnivača, a ostvarit će se i administrativno rasterećenje građana, budući da za prijavu više neće biti potrebno donositi razne potvrde, već će sustav te podatke sam povlačiti iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela koja su dosad građanima izdavala potvrde na svojim šalterima. Korištenjem sustava očekuje se i smanjenje gužvi na upisnim mjestima osnivača tijekom trajanja procesa prijave i upisa. Iako je korištenje sustava za ustanove koje provode program ranog odgoja i obrazovanja dobrovoljno, iznimka su djeca uključena u program predškole pa će slijedom toga Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisati obvezno korištenje ovog informacijskog sustava za sve ustanove koje provode program predškole.


Edukacija djelatnika


Za dio ustanova koje su se prijavile na javni poziv osigurana je informatička oprema, a projektom je osigurano 200 kompleta informatičke opreme za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ravnateljica najveće riječke predškolske ustanove, Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, kaže da su djelatnici sve tri riječke ustanove uključene u projekt već prošli edukaciju, a iako od iduće godine u riječkim vrtićima više neće postojati mogućnost fizičke predaje dokumentacije za upise, iznimke će ipak postojati.


– Jedina iznimka bit će slučajevi kada roditelji ne posjeduju vlastitu informatičku opremu ili se pak ne znaju njome služiti. U tom slučaju će moći doći u predškolsku ustanovu i zajedno s osobom koja radi na poslovima upisa moći će na licu mjesta unijeti podatke u aplikaciju. Nama će sustav e-upisa znatno olakšati posao u budućnosti, jer ćemo dobivati gotove upisne liste složene prema broju bodova, zaključuje Guštin.