Postignuta nagodba

Mnogi zabrinuti zbog radova na pomorskom dobru. Austrijski investitor opet počeo s iskapanjima u Uvali Scott

Marinko Glavan

Lučka kapetanija je, ističe Glažar, izašla na teren u Uvali Scott nakon našeg upita o radovima koji se tamo izvode, ali nisu utvrđene nikakve nepravilnostiKRALJEVICA – Radovi u Uvali Scott, gdje je austrijski investitor Maximilian Holzfeind prije četiri godine započeo s opsežnim iskapanjem na pomorskom dobru i pokosu u zaleđu, da bi sve bilo zaustavljeno intervencijom Grada Kraljevice i Lučke kapetanije Rijeka, ponovo su pokrenuti tijekom prosinca, što je izazvalo brojne reakcije zabrinutih građana koji su se obratili i našoj redakciji s pitanjem što se ponovo zbiva na pomorskom dobru u Uvali Scott.


Ovoga puta, iz Grada Kraljevice i Lučke kapetanije, na naš upit, nakon što smo se i sami uvjerili da su građevinski radovi u tijeku, odgovaraju da je sve u skladu s prethodno izdanim dozvolama Austrijancu za obnovu obalnog zida i dotrajale ribarske kućice u istim gabaritima kao i prije početka radova. Investitor je u međuvremenu postigao nagodbu s državom oko iskopanog materijala, koji je, prema riječima riječkog lučkog kapetana Darka Glažara, korišten za dohranu plaža na području Oštra, kao i za zamjenu iskopanog šljunka u Bakarcu, nakon istjecanja ugljikovodika s Ininog terminala za prekrcaj naftnih derivata u Bakru, prije dvije godine.


Lučka kapetanija je, ističe Glažar, izašla na teren u Uvali Scott nakon našeg upita o radovima koji se tamo izvode, ali nisu utvrđene nikakve nepravilnosti ni odstupanja od zahvata za koji austrijski investitor ima potrebne dozvole.
– Utvrđeno je da se radovi izvode u okviru postojećih dozvola kojima je predviđena sanacija dotrajale rive i ribarske kućice, ali isključivo u gabaritima kućice koja je prije tamo stajala. Što se tiče transporta iskopanog materijala, on je sporazumom doniran Republici Hrvatskoj, a do sad se koristio za dohranu plaža ili zamjenu materijala na zagađenim plažama, budući da svojim sastavom odgovara plažnom materijalu u okolici, rekao je kapetan Glažar.


Nakon našeg upita na teren su izašli i komunalni redari Grada Kraljevice, a prema riječima gradonačelnika Dalibora Čandrlića, ni oni nisu utvrdili odstupanja od izdanih dozvola za rekonstrukciju.


– Prema utvrđenom, izvođač radova navodi da se trenutačno radi na čišćenju platoa i odvozu iskopanog materijala prema nalogu inspektorata, za što je plaćena naknada ministarstvu, rekao je Čandrlić, dodajući da se, opet prema informacijama izvođača, izvode i radovi na rekonstrukciji obale i rekonstrukciji ribarske kućice na njoj, za što investitor ima potrebne dozvole.


Holzfeind je dozvolu za obnovu ribarske uz dozvolu za dogradnju sanitarnog čvora, dobio još 2014. godine od Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a. Za gospodarsku zgradu zatražio je priključke vode i struje, koje je dobio, a u sklopu izvedbe priključka vode uredio je pristupni put, te asfaltirao postojeću nerazvrstanu cestu. Investitor je tražio i dozvolu za privezište, što je Grad Kraljevica odbio, a nakon što je krenuo u opsežne iskope pokosa u pozadini pomorskog dobra, pri čemu je doslovce iskopano pola brda, o čemu je svojedobno izvijestio Novi list, gradonačelnik Čandrlić je pozvao inspekciju koja je radove zaustavila.